ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДАТАТА 8/21 НОЕМВРИ 1912 ГОДИНА!

Pan.bg 08 ное 2011 | 11:57 views (11598) commentaries(0)
img МОРСКИ ВЕСТНИК

Днес, 8 ноември, по стар стил, е годишнината от победоносната атака на отряда български торпедоносци срещу турския крайцер „Хамидие”. Узнахме, че ентусиастите от клуба „Дръзки” и служителите от Военноморския музей ще поднесат цветя пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев на 21 ноември. Всеки, който помни и уважава това знаково събитие от българската военноморска история може да се присъедини към тях, като се надяваме, че ще можем да ви информираме своевременно за часа на събитието.
image

image


Сега искаме да отворим дума за нещо друго. Че през първата половина на ХХ век са уважили тази дата по един достоен начин. С именуването на един от патрулните моторни катери „8/21 ноември 1912”. Данните за него поместваме малко по-долу. И естествено идва ред на въпроса: а днес? Днес от имената на торпедоносците са останали само две върху борда на кораби в строя: „Дръзки” и „Смели”. А от имената на командирите – само едно: „Капитан І ранг Димитър Добрев” (кораб – станция за размагнитване). До сега не сме имали кораб или катер с името на мичман І ранг Георги Купов – командирът на „Дръзки”. Може би си струва в чест на 100-годишнината от първата българска морска победа (догодина по това време) да помислим и да предложим на нашето Адмиралтейство именуването на военен кораб или катер в памет на това събитие. Традициите задължават да се учим от опита на предшествениците!
Моторен катер „8/21 ноември 1912” (бивш „Метеор”)
Включен е в състава на Дунавската флотилия през 1920 г. През 1925 г. му е дадено името “8/21 ноември 1912” в чест на победната атака на българските торпедоносци срещу турския крайцер “Хамидие”.
" target="_blank">image
- водоизместване - 4 т;
- дължина - 8,55 м;
- широчина - 2,15 м;
- газене - 0,7 м;
- въоръжение - една картечница.
Двигателят на катера е бензинов с мощност 30 к.с. и развива максимална скорост до 14 км/ч по течението на река Дунав. През 1931 г. е включен в състава на Морската полицейска служба във Варна.
(Данните са по изданието „Военноморските сили на България 1879 - 2006 г.”, Варна, 2006, съст. Мариана Кръстева, Атанас Панайотов).

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка