Отпушиха автомобилните превози по ферибота Варна - Кавказ

Pan.bg 07 ное 2011 | 21:16 views (3425) commentaries(0)
img в.Черно Море

Днес, 7 Ноември 2011

Трети руски кораб с няколко пъти по-голям капацитет тръгва по морската линия. Спира търговията по шосе с Русия заради изчерпване на еднократни разрешителни за годината, алармират от асоциацията

Готов е новият граничен пункт и от тази седмица се отпушват превозите на товарни автомобили по фериботната линия Варна - Кавказ. Досега се товареха само вагони. Това съобщи за в. „Черно море" Георги Минчев, председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС). Той е и зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП) и съпредседател на смесената комисия по въпросите на транспорта и комуникациите на Българо-руския бизнес форум. По неговите думи сегашните два фериботни кораба - „Авангард" и „Славяни", наред с вагоните могат да превозват и по 12 тежкотоварни автомобила. От руска страна подготвят трети плавателен съд със значително по-голям капацитет, който скоро ще тръгне по морската линия. Той ще бъде подобен на известните фериботи по линията Варна - Иличовск, но ще има една палуба и ще може да поема 40 вагона и още толкова камиона.

С 20 % е нараснал износът ни за руския пазар през миналата година. Тогава е имало със 7 млн. долара спад в експорта на вината, но в същото време с 10 млн. долара е скочил износът на пресни плодове и зеленчуци. Значително е увеличението при машинстроителната продукция, на електротехниката и транспортно-подемните машини, на конфекцията и трикотажа, заяви Георги Минчев. Тази година се отчита още по-голямо оживление в експорта ни за руския пазар. За съжаление, обаче това доведе до преждевременно изчерпване на безплатните еднократни разрешителни за международни автомобилни превози на товари за Русия. От 18 октомври всички руски разрешителни - 10 000 от официалната квота и 2000 допълнително доставени, са изчерпани, потвърдиха и от ИА "Автомобилна администрация". Основната причина за липсата на разрешителни е, че по време на бившия министър на транспорта Александър Цветков не е договорено с Москва увеличение на квотата ни на базата на значително нарасналия износ, коментира Георги Минчев. От липсата на разрешителни сега най-силно са засегнати износителите на десертно грозде и облекла, твърди браншовикът. Според него технически е много трудно да се достави втора допълнителна квота разрешителни. Подобни проблеми няма да има, ако от транспортното ведомство се допитват до нас, когато договарят квотите за разрешителните, категоричен е председателят на НСБС.

Министърът на транспорта Ивайло Московски отпътува спешно за Казахстан, където в сряда ще се срещне с министъра на транспорта на Руската федерация Игор Левитин по повод изчерпаните еднократни разрешителни за превоз на товари до Русия. Двамата ще разговарят в Астана, където се провежда Осмата международна конференция "Трансевразия 2011". Московски се ангажира да договори допълнителна квота от разрешителни, които българските превозвачи да ползват до края на годината, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка