Зелена светлина за "Бургас-Александруполис"

Pan.bg 04 ное 2011 | 16:31 views (2790) commentaries(0)
img При третия опит проектът за строеж на петролопровода "Бургас-Александруполис" получи зелена светлина от Министерството на околната среда и водите в България. Ведомството одобри в четвъртък оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение за трасето на тръбата през българска територия. Докладът бе връщан през ноември 2010 г., през март 2011 г. и през юни за допълване на проучването с нови анализи за алтернативното разтоварване на суровината на пристанище, освен на предвижданите първоначално буйове.

Според екоминистерството в предоставената му от инвеститора "Трансболкан Пайплайн" документация са анализирани рисковете за околната среда и те ще бъдат взети предвид от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), който ще има крайната дума дали да се реализира, или не проектът.

Одобрението на екооценката на нефтопровода позволява продължаване на процедурата по реализация на проекта с организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства, през чиято територия ще е маршрутът на "Бургас-Александруполис".

Министерството на околната среда и водите е изпратило указания на "Трансболкан Пайплайн" да осигури обществен достъп до документацията по ОВОС и да организира срещи за обществено обсъждане в засегнатите общини и кметства.

Според постигнатите договорености между българската и гръцката страна подготовката за организиране на паралелните срещи за обществено обсъждане в двете държави може да започне, след като и българските, и гръцките компетентни органи по околна среда потвърдят, че е налична цялостната документация по ОВОС за нефтопровода Бургас - Александруполис. Тя включва оценка на трасето на българска територия; оценка на трасето на гръцка територия и резюме на доклада за цялото трасе на нефтопровода за българска и гръцка територия.

Резултатите от обществения достъп до документацията и обществените обсъждания ще бъдат от изключителна важност за приключване на процедурата, обсъждане от ВЕЕС и вземане на окончателното решение по ОВОС от министъра на околната среда и водите.

Съгласно българската нормативна уредба министърът на околната среда и водите следва да се произнесе с решение по ОВОС в срок до 45 дни след последната среща за обществено обсъждане.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка