Изваждането на потънал кораб отпушва канала за езерото Вая

Pan.bg 04 ное 2011 | 16:24 views (3139) commentaries(0)
img От бургаското пристанище ще бъде изваден потънал преди повече от 10 години кораб, арестуван през 1998 година за неплатени задължения. Плавателният съд с име „Олга Джи" е запушил входа на канала от езерото Вая към басейна на пристанище Запад. При валежи е причина нивото на езерото да се покачва над критичните стойности като се създава опасност от заливания на близките градски квартали „Победа", „Акациите", затруднява се и пътният трафик към комплекс „Меден рудник".

Потъналото тяло на кораба пречи на маневрите на плавателните съдове в пристанището, натрупаната с времето тиня на входа на канала и занижаването на кислородната концентрация се отразяват негативно и върху нормалното функциониране на езерната екосистема и нейното самопочистване.

До края на месеца ще бъде обявена процедура с конкретните технологични изисквания за изпълнение на сложната операция по отпушването на канала. Ще бъде използвана 100-тонова лебедка и специална котва нож за разрязването на металния корпус. Директорът на пристанище Бургас Диян Димов е моторът по организацията и изпълнението на всички дейности. Тяхното финансиране вече е осигурено. Община Бургас допълнително ще извърши цялостно прочистване на канала. Така ще бъде дадена възможност за рибарските лодки и канута да преминават необезпокоявано в двете посоки от Вая към пристанището и обратно.

С изваждането на потъналия кораб и почистването на канала на практика се дава ход за реализацията на амбициозния проект на кмета на Бургас Димитър Николов, който кандидатства за втори мандат, за създаването на три екологични зони, които да направят достъпни и атрактивни влажните и уникални езерни територии на Бургас.

„Трябва максимално да използваме това, което ни е дала пиродата", казва кметът на Бургас Николов и добавя - „съчетанието от големия магнит - морето плюс езерата Вая, Атанасовското, Мандренското и полуостров Форос е уникална географска перла - непостижима мечта за повечето населени места по света и реалност за Бургас. Действаме, ще се случи", категоричен е Николов, който очаква подкрепата на своите съграждани за втори кметски мандат.

Идеята на кмета Димитър Николов е създаването на трите екологични зони - Вая, Атанасовско езеро и Форос да направят бургаските т.нар. влажни територии максимално достъпни като едновременно с това се разрешат важните екологични проблеми за богатата езерна флора и фауна. Ще бъде даден и сериозен тласък за развитието на индивидуален, семеен туризъм, а също и на гребните спортове.

Екологична зона ЕЗЕРОТО ВАЯ

Вая - най-голямото естествено езеро. Бургазлии си спомнят как този плитък лиман с дължина от 9,6 км и широчина достигаща до 5 км, в миналото е бил и най-продуктивният водоем в България. Преди десетилетия тук са се добивали стотици тонове риба. Бургаското езеро, както още е известно Вая, е с изключително богат растителен и животински свят - над 60 вида безгръбначни животни, 23 вида риби и над 254 вида птица. За това е и уникално. От 1997 година западната част на езерото е защитена територия.

Проектът екологична зона ЕЗЕРОТО ВАЯ предвижда превръщането му в любимо и атрактивно място не само за отдих и разходки, но и с възможности за любителски риболов, развитие на гребните спортове, семеен спорт и наблюдения на птиците. Три понтона с фронт към центъра на Бургас ще дават възможност на всеки да опита късмета си в риболова. Допълнително, в южната част на езерото, ще бъдат изградени и два пирса за рибарски лодки и канута. Всичко това ще осигури спокоен пристан на големия брой рибари, които сега се събират главно в района на пристанището, в близост до канала, свързващ морето с езерото, както и ще даде тласък за развитието на гребните спортове, в които Бургас има дългогодишни традиции. Допълнителен колорит и атмосфера ще създават и платформите за гнездене на птици, а също и укритията за наблюдения. Създаването на зоната ще разреши в максимална степен и проблемът с бракониерския риболов. За автомобилите ще бъдат изградени подходящи мини паркинги. Екоцентър ВАЯ ще има и собствено осветление, така че нощем зоната ще бъде изключително атрактивна.

Екологична зона ФОРОС - доказателството, че Бургас е селище с 15-вековна история

Полуостров Форос - на изхода на Бургас в посока Созопол. Именно това е мястото, което пази останки от най-големите символи на Бургас, дали името на града - антична и средновековна крепост с две кули и пристанище - Бургос и Порос. Находките дават основание да се приеме, че в района се е намирал и малък морски манастир „Св.Георги". Реализирането на този проект носи голям потенциал и реални възможности да превърне района на полуострова в историческо място и притегателен център не само за бургазлии. Идеята е да се създаде една общодостъпна зона, съчетаваща възможностите за археологически туризъм и активен отдих.

В близост до нос Форос е разположен Център за наблюдение на птици, от който може да се проследява движението на птиците по трасето Виа понтика. Недалеч от него ще бъдат изградени два кея, а в естествената водна среда ще се поставят дървени платформи. Пространството ще бъде изключително подходящо за риболов,каране на кану, а достъпът до зоната е бърз и удобен. Ще бъде изграден и малък паркинг.

Екологична зона АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

Този проект предвижда в района на Атанасовското езеро да бъде изградена екопътека с приблизителна дължина от 2 км.Туристическият маршрут ще даде възможност за разходки в района на парк „Езеро" до изхода на града в посока Слънчев бряг.Трасето ще бъде успоредно на съществуващата вече велоалея. В зоната ще има места за отдих и наблюдения на птиците, а любознателните ще могат да се запознаят с образователни и информационни материали.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка