ВМФ на Русия ще има нови самолетоносачи

Pan.bg 02 ное 2011 | 10:00 views (2792) commentaries(0)
img lenta.ru

Командването на ВМФ на Русия е взело решение за формиране на две групи със самолетоносачи, които ще позволят да се разшири зоната на влияние на руския военен флот в Тихия океан и Северния Атлантик. Окончателното решение ще бъде взето от президента на Русия, но още сега се очаква, че през 2027 ВМФ ще формира две такива групи – една в състава на Тихоокеанския флот и една в Северния флот.
Към момента руските военни експерти определят техническите задания на перспективния самолетоносач. По предварителни данни той ще е с атомен двигател, като проектът ще бъде завършен през 2017 година, а през 2023 във вода ще бъде спуснат първият самолетоносач.
До 2023 руският ВМФ ще формира ескортната група за самолетоносача. Тя ще се състои от ракетни крайцери, есминци, многоцелеви подводници, фрегати, корвети, десантни и осигуряващи кораби. Общо една такава група ще се състои от 15 кораба, без да се счита самият самолетоносач. На настоящия етап се строят нови фрегати и корвети, проектира се нов есминец и се планира възстановяване и модернизация на намиращите се в резерв ракетни крайцери.
Успоредно ще се строят нови бази за осигуряване, както и създаването на специален наземен тренажор за палубната авиация край град Ейск в Краснодарския край.

Към момента ВМФ на Русия разполага само с един самолетоносач – тежкия крайцер "Адмирал флота Советского Союза Кузнецов" (бел.ред. води се ‘крайцер’, за да може да преминава през Дарданелите и Босфора, където съгласно международните споразумения не се допускат самолетоносачи).Корабът е построен през 1985 година и е въведен в състава на Северния флот през 1991 година. В състава на групата към самолетоносача влизат 12 вертолета Ка-27 и 33 изтребители Су-33.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка