ПРЕД СПУСНАТ ФЛАГ

Pan.bg 31 окт 2011 | 16:09 views (4193) commentaries(4)
img Капитан II ранг от резерва Марин Маринов – командир
на подводница „Ленински комсомол” през периода 1988 – 1992 г.


Написано по повод спускането на 1 ноември 2011 г. на флага на МОЯТА и последна българска подводница „Ленински комсомол” (по-късно „Слава”), с екипажа на която през 1989 г. завоювахме най-високото звание в българския Военно-морски флот - вимпела „Боен кораб – първенец на ВМФ”

Пред спуснат флаг избиват сълзи,

горчив финал, подарък от продажна рат
не ще избегнеш, чужд изгой, съдбовен дълг ти,
душа безродна, пусто място в беспросветен мрак.

Послушай мен! Сега успя!
Лиши ни от прегръдката зелена,
клокочеща по корпусите в струи бързи,
деряща в хъс душите изранени,
смисляща дните ни, еднакви кат патронни гилзи.
Лиши ни от хазартна обич във стоманен стяг,
превръщаща живота ни във фарс, в безумен бяг.

Сега успя! Но слушай мен!
И таз до теб, старателно платена сган,
която вечно иска да ни види на колене,
дет ни продаде вярата, културата, земята изнурена
и ти и тя, ще стигнете до „Видов ден” за дан.
И в отговор на празни сметки в чужди сутерени,
наградата на таз земя била е винаги „Кармична тежка длан”
а марката на тоз народ „Непобеден” е.

Пред спуснат флаг надеждите ни пак не са сломени.
И с твойта жалка съвест във гротескний пир,
те питам „Де ще бягаш ти?”,
кога с издути вени,
един ден прокрещим на хората „Изплавай!”…от мътния глобален вир.
Къде ще бъдеш ти?
Когато раменете крепки - опора брат за брата в дълбините,
се слеят със синове и внуци в мощен екипажен строй,
кога очите грейнат пак пред вдигнат флаг и пламъкът запали ходовите
кога надеждите ни нямат праг и нямат брой.

И не забравяй,
огънят в гърдите ни ще става все по-дързък
затуй послушай мен, безроден чужд изгой
Послушай мен, иди си!...И побързай!
Пред спуснат флаг за теб опасно е...Не стой!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  despot dobrotiza 31 окт 2011, 20:32
   
  0
   
  0

  За подводниците важи онази стара поговорка от страниците на едно уважавано българско морско списание: "Не се копае кладенец, когато ожаднееш!" Жалко е, че заличаваме техника, уникални способности, опит, знания, човешки ресурс, които са завоювани с много труд, упоритост и постоянство. Да се надяваме, че един ден подводниците отново ще заемат своето достойно място в българския флот! А, към морска България и българите чужденците ще се отнасят с такова уважение, с каквото са се отнасяли към "господаря на морето" деспот Йоан Комнин Асен през 14 век: "Que Dieu prolonge la vie a Seigneurie, au neros brilliant, considere honorable, magnanime, courageuz comme Serbie et de Bulgarie, gloire du people chretien, fierte de la foi du Christ, cavalier de la mer, protecteur des villes et des places frontiers.” Из арабски ръкопис, съхраняван в библиотеката "Амброзиана" в Милано - ръководство с формули за обръщение към чужди владетели. В случая обръщението е към деспот деспот Йоан Комнин Асен, брат на българския цар Иван Александър. В обръщението се казва, че Йоан Комнин Асен е "независим владетел, господстващ над български и сръбски земи; ГОСПОДАР НА МОРЕТО и на укрепени и важни градове; от благороден и знатен произход."

 2. #2
  Фокон 31 окт 2011, 22:09
   
  0
   
  0

  Хвала на капитана написал този стих. Благодаря ти БЪЛГАРИНО ИСТИНСКИ, благодаря ти достойни човеко. Когото подлостта и предателството ежедневно "бдят" над нас, се намерат хора като ТЕБ, които да ни зашеметят буквално, и да ни накарат да поплачем дори. И точно по тази мръсна сган бият ТВОЙТЕ ДУМИ. Със страшна сила и безпощада. Поклон пред хора като ТЕБ. А възмездието - то чака, и ще се стовари със страшна сила върху изметта дивашка, която ни е покорила...

 3. #3
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 02 ное 2011, 13:10
   
  0
   
  0

  Според по-запознатите, подводницата Слава още колко години би могла да служи вярно без да застраши живота на подводничарите? И какви задачи може да изпълнява? За торпилиране на чужд съд може ли да се говори?

 4. #4
  По-запознат 02 ное 2011, 14:49
   
  0
   
  0

  "Слава" отдавна не е безопасна, изчерпана е като ресурс и технология. Но стихотворението на бившия й командир е чудесно - честно, морско и патриотично. Браво! Проблемът не е, че "Слава" отива в историята, а че България остава без подводен флот. Ако преди тя е сред първите 10-ина държави, които имат такова оръжие, днес се нарежда сред малкото самоуважаващи се държави, които го нямат. Подводницата е оръжие на слабия (Кой ща отрече, че България е слаба в икономическо и военно отношение?)и за това ни е още по-необходима, особено в затвореното ни Черно море. Пропуснати са шансовете страната ни да придобие на по-ниска политическа цена модерна малка подводница от европейска държава. Очевидно геополитически интереси не позволиха това да се случи. Но това е против собствения ни национален интерес. Само една подводница изисква огромно числено превъзходство на всякакъв надводен противник. Тя е низаменима в разузнаване, целеуказване, контрол на трафика, на риболова, в антитерористични операции,да не говорим за основното й предназначение - да поразява надводни кораби. Тя е и елемент в подготовката на сабствените кораби и авиация за борба с подводен противник. Въобще, ликвидирането на подводния ни флот е груба грешка. И тя не е от вчера, кагато спуснаха за последно флага на "Слава". Съдбата й бе ясна от години назад. Време бе пропуснато още преди кризата да се вземе адекватно, национално отговорно решение в интерес на националната сигурност и суверенитет, за съхраняваане на логическата балансираност на българските ВМС, при това на по-ниска цена. Оправданието "не можем да си позволим" не върви - много повече отива в задгранчни мисии, много повече изтече през "широки пръсти" или се окраде! Но за подводници и изтребители - няма. Сменят се парламенти, правителства и министри, но интересите на страната са вечни. Съсипването на армията е унизително за страната в сравнение с всички в региона, нещо повече - то е опасно.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка