Началникът на ВВМУ кап. 1 ранг Медникаров: Морското училище не подготвя безработни

Pan.bg 17 сеп 2011 | 11:12 views (3094) commentaries(0)
image" alt="img" /> Андрей Рангелов - в-к „Българска армия”
(със съкращения)


- Г-н капитан, с какво чувство изпратихте неотдавна поредния випуск лейтенанти в строя?

image


- Естествено на първо място е чувството на удовлетвореност. Защото дори в тези нелеки времена успяхме да създадем максимални условия за тяхната подготовка.Това бе потвърдено от постигнатите от нашите випускници резултати по време на държавната изпитна сесия и последвалата я сертификация по стандарта СТАНАГ 6001, където болшинството от тях се представиха на изключително високо ниво.

- Какви новости предстои да въведете през новата учебна година във ВВМУ “Н. Вапцаров”?


- Приемната кампания във ВВМУ завършва. Тази година имахме рекордно висок брой кандидати. От гледна точка на приема на нови курсанти бе направен един изключително качествен прием.
Имаше повече от 5 кандидати за едно място. При максимален бал 30, последният приет беше с бал около 26. Това показва изравняване на кандидатите, които са приети в училището.
През тази година във ВВМУ се реализира нова бакалавърска програма по мениджмънт на водния транспорт. Паралелно с това училището ще премине през процес на институционална акредитация. Ще се развиват нови докторски програми.
Очакваме нарастване на броя на хабилитираните лица. В момента в училището работят 8 професори. Половината от академичния състав е хабилитиран. Така че засега се очертава една позитивна тенденция за развитие на училището.

- Морското училище подготвя и кадри за гражданския флот. Как се реализират вашите възпитаници по-нататък?


- Ние традиционно декларираме, че Морското училище не подготвя безработни. На практика всеки един от випускниците ни по специалността “Организация и управление на тактически подразделения от ВМС” – или това са нашите курсанти, получават своето назначение във военния флот.
Изключително висок е процентът на реализация на останалите наши випускници. Дори по-скоро съществува проблем, че ние като че ли не подготвяме достатъчно кадри за нуждите на гражданското корабоплаване, на глобалното корабоплаване. Защото дори и сега, в условията на криза, се чувства известен дефицит на офицерски състав.
Прогнозите, че светът излиза от глобалната криза се потвърждават и от развитието на корабостроителната промишленост. Започва строежът на нови кораби, на контейнеровози, което е един сериозен аргумент, че превозите по море предстои да се интензифицират. Това отново ще ни вкара в състояние на практически вакуум по отношение на кадрите за гражданското корабоплаване. Като цяло става дума за тенденция, която е изключително позитивна за Морското училище и позволява да се създаде траен пазар за реализиране на нашите възпитаници.

- До неотдавна възпитаниците на ВВМУ извършваха плавания на баркентината “Калиакра”? Сега как им осигурявате такъв тип практика?


- За съжаление “Калиакра” в момента е под управление на едно търговско дружество към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. За тази година ние не сме получили предложения да изпратим наши обучаеми на борда на баркентината, докато традиционно, години наред, до 2010 г. включително, това се случваше.
Надяваме се, че нашите колеги може би ще преодолеят съществуващите пред тях затруднения. От друга страна – чрез договори за сътрудничество ние осигурихме възможност през следващата година да изпратим на ветроходна практика двама наши курсанти на борда на баркентината “Искра”, която е собственост на Полската военноморска академия, а също така на брига “Мирча” на Румънската академия. Надявам се, че при едно бъдещо преразглеждане на статута на баркентината “Калиакра” може би ще се намери начин тя да влезе в състава на ВМС, а защо не - и в Морското училище, и наистина да се запази като един от символите на морска България.

- Кои са основни качества, които командно-преподавателския състав на ВВМУ се стреми да формира в курсантите и студентите?

- Основният акцент, който искаме да поставим е да създаваме интелигентни и мислещи хора. Хора, които умеят да оценяват обстановката и да се адаптират към нея, защото това е една от най-важните характеристики на съвременната въоръжена борба, включително и на море. От друга страна не можем да не създаваме дисциплинирани хора, защото правилата за живот и работа на море, независимо дали са на военните или гражданските кораби, изискват много стриктно спазване на създадените правила и процедури. Това е и неотменна част от нашата възпитателна практика в хода на образователния процес.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка