Япония ще строи още един вертолетоносач

Pan.bg 16 сеп 2011 | 09:50 views (2779) commentaries(0)
img www.navy.ru
Япония планира да построи още един вертолетоносач в отговор на строителството на първия китайски самолетоносач, съобщава китайската информационна агенция Cho Sun. По данни на средствата з масова информация ължината на китайския самолетоносач ще е 320 метра и на него ще се базират около 50 самолета.
В отговорна това Япония планира да построи вертолетоносач нов тип проект 22DDH,, който ще е с водоизместимост 19500 тона. В състава на ВМС на Япония има два нови вертолетоносача Hyuga – приет на въоръжение през 2009 г. и Ise – през март 2011 г. Те имат водоизместимост 13500 тона, дължина 197 м. и от тях действат 11 вертолета. Новият вертолетоносач 22DDH ще бъде значително по-голям – дължина 248 м. и на него ще се базират 14 хеликоптера. Очаква се да влезе в експлоатация прз 2015 г., а стойността му е около 1.04 милиарда долара. Ще бъде въоръжен с най-съвременни системи американско въоръжение, включващо и новата система за ПВО/ПРО на компанията Raytheon.
От своя страна Китай предупреждава за опасността от придобиване от Япония на новите американски самолети F-35B, чрез които всеки вертолетоносач би могъл да се превърне в ударен самолетоносач. В самата Япония има силни настроения за доработване на проекта 22DDH в самолетоносач. Но експертите са настроени скептично към такава възможност, тъй като при личен състав на японските ВМС от 45000 човека не е рационално да има на въоръжение самолетоносач, особено в условията на тежка икономическа криза. Освен това Япония и сега реализира няколко големи военни проекта – 39милиарда йени са вече похарчени за разработване на собствен изтребител (първият полет на който е планиран за 2014 година) и други 15 милиарда йени за БЛА и друга роботизирана военна техника.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка