Монтират радар за засичане на скоростта на лодките и яхтите на кея в „Аспарухово”

Pan.bg 15 сеп 2011 | 16:27 views (3782) commentaries(0)
img Черно Море

Първият радар за засичане на скоростта на рибарските лодки и яхтите ще бъде монтиран на кея в кв."Аспарухово", където е предвидено да бъде новото рибарско пристанище на Варна. Това заяви за Агенция „Черно море" инж. Борислав Стоянов, управител на държавното предприятие „Рибни ресурси" ЕООД, което ще стопанисва рибарските пристанища по Черноморието ни, финансирани по ОП "Рибарство". По неговите думи монтирането на специалното радарно съоръжение ще стане в най-скоро време още преди реализацията на проекта на пристанището, за да се осигури безопасността на корабоплаването в канала.
image
На кея на Аспарухово се предвижда да бъде инсталиран първият радар - снимка П.Росенов, сп."Клуб ОКЕАН"

Сега в АВ тече вписването на рибарско пристанище - Варна, в капитала на „Рибни ресурси" ЕООД. До десеттина дни ще стане и регистрацията му, каза инж. Стоянов. Следва разработката на генералния план на пристанището, който ще бъде обсъден с варненските рибари. После тръгват процедурите по подробния устройствен план и след влизането му в сила новият порт ще получи виза за строеж. Ако няма някакви усложнения шефът на „Рибни ресурси" очаква строителството да тръгне до 6 месеца. Същият срок важи и за рибарското пристанище в Балчик, което ще се изгражда успоредно с варненското. За двете са предвидени по 4 млн. евро от ОП "Рибарство". Средствата са за обзавеждането на вече готовите пристани със складови бази, колонки за зареждане на рибарските кораби с гориво и др. Предвижда се кеят в „Аспарухово" да бъде удължен в посока към Аспарухов мост върху общинска земя, допълни инж. Стоянов.
6 - 7 малки пристана използват рибарските кораби, които надхвърлят 30 бр. във Варна. Два от тях се намират в новия плавателен канал и още 4 - 5 в стария, около "Родопа", твърдят от браншовата организация „Черноморски изгрев". Те са крайно недостатъчни, а разпиляването им на различни места затруднява инспекцията по разтоварването на улова.
Още по-тежък е проблемът на каварненските рибари, които нямат пристан и са принудени да разтоварват направо на плажа. Средствата по ОП "Рибарство" вече са разпределени за двете нови пристанища по Северното Черноморие и на още две по Южното. На среща между каварненския кмет и местното рибарско сдружение се е стигнало до идеята недостроената трета буна, собственост на общината, да бъде завършена и превърната в пристан за близо 20-те рибарски кораби. Проектирането ще тръгне след Нова година, ще се търсят начини за финансирането му и до края на 2012 г. По този начин ще се осигури поминъкът на неколкостотин каварненци, споделиха от сдружението.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка