Измамени моряци излязоха на протест

Pan.bg 15 сеп 2011 | 15:15 views (2919) commentaries(0)
img в.Черно Море

Сряда, 14 Септември 2011 18:22Моряци, измамени от некоректни корабособственици, излязоха на протест. Въпреки че бяха малобройни, много варненци се спряха и ги подкрепиха. Шестима български моряци гинат в Гърция, несправедливо обвинени в контрабaнда. Други 10 тънат в мизерия в Бразилия! Докога фирми - корабособственици, които не са регистрирани в България, ще се гаврят с българските моряци и техните семейства?, питаха протестиращите.

Най-дейно на протеста беше семейството на Димитър и Гергана Петрови, преживяло ужаса на мизерията. Морякът, заедно с колегите си, останал без храна и вода дни наред на кораб в Бразилия. Гладът го накарал да избяга от кораба със сал. Драмата на семейството започва през октомври 2010 г., когато Димитър се качил на курс. Уговорката била морякът да плава до края на февруари 2011 г. Още в края на декември обаче Димитър поискал да слезе от борда и да бъде сменен, защото вече погладувал и усещал, че ситуацията ще става по-тежка. Това не му било позволено под претекст, че ще струва скъпо.

image


image

„Всеки ден ги лъжеха, че ще получат пари. Накрая не издържал и спуснал сала, с който се чистят мидите. Няколко часа плавал във водата, за да избяга. Проведена е спасителна операция от граничните сили, които го изваждат. Мина през федерални разпити и го върнаха обратно в България", припомни историята съпругата Гергана. По думите й корабособственикът дължал на мъжа й заплати за 6000 долара.
Мизерната история на колегите на Димитър продължава, защото те все още са на кораба и ги държат като залог, докато не им бъде платено.
По този повод семейството, както и други български моряци, възнамеряват да протестират, докато не се вземат сериозни мерки. Некоректните корабособственици трябва да бъдат вкарани в затвора, ядосва се Димитър. „Не съм безучастен, има много като мен, а външно министерство бездейства", каза още Димитър. Протестите на моряците ще продължават, организирана е и група във Фейсбук.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка