ВАРНЕНСКАТА БАЗА НЕ СЕ ЗАКРИВА

Pan.bg 15 сеп 2011 | 12:35 views (5363) commentaries(0)
img Командирът на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов

Припомняме, че на 17 август във Военноморска база Варна се състоя ритуал по смяната на нейния командир комодор Емил Ефтимов, който бе назначен за заместник-директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния секретариат на НАТО в Брюксел, с досегашния началник на щаба на базата капитан I ранг Коста Андреев. В момента командир на ВМБ-Варна е кап.І ранг Коста Андреев.


Материалът е взет на 15 юли, записа В.Димитров - сп."Клуб ОКЕАН"

В последните месеци някои публикации в медиите и коментари в публичното пространство, било поради неинформираност, било по други причини, побързаха да закрият Военноморска база Варна. Действително и през тази, и през следващата година промени в поделението ще има, но да се говори за неговото закриване няма основания. Назад в историята групировката кораби, дислоцирана във Варна, е носила различни имена – част, флот, база, полицейска служба, бригада, отново база, та дори дивизия във военновременните разчети. Днес не само името й, а още повече – нейната структура, е функция от визията въобще за българските ВМС, а те – от съвременните рискове, архитектура на сигурност и възможности на държавата.
image
Какво предстои? До края на тази година от строя ще бъде изведена подводница „Слава”, а през следващата година – два противоминни кораба. През 2012 г. ВМС ще имат една военноморска база с два пункта за базиране. Нейното командване няма да е във Варна. Разбира се, по-важно е как и колко конкретни хора засяга всичко това. Досегашният щаб на военноморската база ще се трансформира в щаб на пункт за базиране. Това ще ни лиши от едната адмиралска длъжност, ще съкрати едно цяло структурно звено и още няколко длъжности, за да създаде адекватен на промените и модерен орган за управление. В рамките на две години ще бъдат съкратени общо 3 екипажа.
За нас реформата не е дати, на които трябва да настъпват определени промени, а систематичен, планомерен и прозрачен процес, който фокусиран към кадрите има две важни страни – съхраняване и повишаване на квалификацията. Преди повече от две години ни бе ясно какво предстои и ние съзнателно организирахме живота на базата в кадрови некомплект от 10 -15 %. В тази посока ни подпомага и естествения процес на пенсиониране, напускане по други причини и т.н. Заслужава признание преживяното напрежение, търпението на личния състав, поемането на допълнителни задължения, които вдъхват доверието, че никой няма да се окаже „зад борда”. Досега няма военнослужещ или гражданско лице от базата, на когото не е предложена длъжност, всеки е имал възможност да избира своето развитие в съответствие с промените в структури и щатове. Убеден съм, че ще преминем през този етап без сътресения, запазвайки всички кадри, които имат желание и качества за военноморска служба в пункта за базиране или във ВМС.
image
Заедно с това през последните две години създадохме всички условия за повишаване на квалификацията на командния състав, която според наложения кадрови модел изисква не само опит и професионализъм, но и ценз за прогнозираните длъжности – преминаване през академии, курсове , езикова подготовка и т.н., които в своя комплекс гарантират перспективи за израстване в службата. За това в момента недвусмислено говори кадровото развитие и обучението на офицерите на възлови длъжности, в това число и на командирите на кораби. Досегашният командир на дивизиона за подводни операции капитан I ранг Камен Кукуров става заместник-командир на базата по подготовката на силите, досегашният командир на дивизиона патрулни кораби капитан II ранг Кирил Михайлов получи звание капитан I ранг и е назначен за началник на Отдел „Подготовка и използване на силите” в Щаба на ВМС. Длъжността командир на патрулния дивизион и следващо звание получава досегашният началник на щаба му капитан II ранг Георги Пенев. Неговата досегашна длъжност ще изпълнява командирът на фрегата „Смели” капитан II ранг Ваньо Мусински. Командирът на корвета „Бодри” капитан-лейтенант Владислав Караденчев през юли замина на обучение във военноморски колеж в САЩ, през септември оттам се връща командирът на корвета „Решителни” капитан-лейтенант Божидар Иванов. Флагманският миньор на базата капитан III ранг Панайот Панайотов пое командването на минния ловец „Цибър”, който има и нов механик – капитан-лейтенант Тихомир Малев. От академия се връща и командирът на КСР „Капитан I ранг Димитър Добрев” капитан III ранг Атанас Атанасов. Още една година има да се обучава в академия бъдещият командир на фрегата „Смели”.
image
Текущото състояние на базата и предизвикателствата пред нея са в условията на хронически недостиг на ресурси, известен дискомфорт от предстоящите промени, животът й протича в рамките на плановете и ръководните документи, задачите се изпълняват ритмично. Зад гърба ни е подготовката на корабите, участието им в учението „Бриз 2011”. Главното ни внимание продължава да е насочено към подготовката на минния ловец „Цибър” за сертификация на второ ниво през октомври. Конверторът на електрозахранването и получените резервни части за кораба гарантират добрата подготовка на материалната част. В подготовката на екипажа не се съмнявам. По наше предложение традиционното учение на базата „Галатея 2011” от май бе пренесено за август – септември, когато в рамките на задачата по контрол на корабоплаването реално ще осигурим отцеплението по време на стрелбите на полигон Шабла. Това ще спести средства, ще осигури ритъм на подготовката и ще отработи взаимодействието между родовете сили на Българската армия.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка