Последни локални тестове на речната информационна система „БУЛРИС“ в източната част на река Дунав

Pan.bg 14 сеп 2011 | 16:20 views (2165) commentaries(0)
img Успешно приключиха тестовете на подсистемите в района на Североизточна България от проекта „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав" (БУЛРИС), изпълняван от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура", като бенефициент на Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.
Предстоят изпитания на пълната функционалност на интегрираната система, която обхваща 6 обекта в Русе, Силистра, Тутракан и Варна. След тяхното приключване в източната част на българското течение на река Дунав ще функционира цялостно изградена телекомуникационна мрежа. Тя ще дава възможност за пренос на информация от и за корабите, плаващи по реката, както и за поддържане на постоянна радиовръзка с центъра на речната информационна система в гр. Русе (РИС център-Русе).
С разработения по проекта приложен софтуер ще бъде наблюдавано и управлявано корабоплаването по река Дунав, ще се разпространяват известия до корабоплавателите, по електронен път ще се извършват задължителните доклади към бреговите служби, ще има възможност за детайлно визуално наблюдение на трафика и за автоматична идентификация на плавателните съдове. Това е и основният пакет от речни информационни услуги, свързани с изпълнението на ангажиментите на Р. България по прилагането на Директива 2005/44 на ЕС и с обезпечаване на ефективен обмен на данни с останалите дунавски държави.
„БУЛРИС" е мащабен комплексен проект, който включва изграждане на съвременна инфраструктура и комуникационна среда за предоставяне на информация за нуждите на корабоплаването на най-значимия воден транспортен коридор на Европа. Актуалната информация за състоянието на фарватера и трафика ще подпомогнат значително ефективното управление на корабоплаването и ще съдействат за ограничаване на аварийните случаи. Обменът на данни за статистически и митнически нужди ще съдейства за повишаване ефективността на партньорството между различните институции.
Проектът „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав" практически изгражда националната част от Обща европейска мрежа за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. Целта на системата е разгръщане и прилагане на хармонизирани речни информационни услуги за подпомагане на вътрешно-водния транспорт с оглед повишаване на безопасността, експедитивността на водния транспорт, опазване на околната среда и улесняване на връзката с другите видове транспорт.
Проектът „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав" (БУЛРИС) ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. Цялостното изпълнение на проекта ще приключи през 2013 г. Общата стойност на инвестицията ще възлезе на 18 089 133 евро.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка