KONGSBERG отваря нова фабрика за ракети NSM и JSM в Норвегия

Pan.bg 21 юни 2024 | 12:45 views (406) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на bta.bg

На специална церемония норвежкият министър на търговията и промишлеността Сесил Мирсет, заедно с държавния секретар Ан Мари Анеруд от МО на Норвегия официално откриха новата фабрика за ракети. Присъсъстваха и представители на страните потребители на ракетите NSM и JSM. Заводът се намира в индустриалния парк Arsenalet в близост до централата на компанията и е инвестиция за 150 млн. евро. Откриването на новото съоръжение значително увеличава капацитета на KONGSBERG за производство на ракети.

За изграждането на предприятието, което повече прилича на огромна лаборатория, отколкото на военен арсенал, са били похарчени 640 млн. крони (61 млн. щатски долара). Норвежкото правителство е предоставило 200 млн. крони от общата сума, а ЕС – 10 млн. евро.

„Интересът към ракетите NSM и JSM нарасна през последното десетилетие и сега те са водещите ударни ракети от 5-то поколение в 13 страни, включително Норвегия, страни от НАТО и други близки съюзници. Тази сграда е резултат от редица разширения, които направихме през последните няколко години в отговор на нарастващото търсене на нашите морски ударни ракети от страна на нашата разширяващата се клиентска база. Това съоръжение увеличава експоненциално годишната производителност за ракети NSM и JSM“ заяви Ерик Лий, президент на Kongsberg Defense & Aerospace.

През 2021 г., започна изграждането на новия завод, в отговор на постоянното нарастване на поръчките за ударни ракети на KONGSBERG. По-рано тази година компанията получи финансиране от норвежкото правителство и програмата ASAP на ЕС в подкрепа на производството на боеприпаси за по-нататъшно разширяване на производствения капацитет.

„Нашето ново съоръжение за производство на ракети отговаря пряко на голямото и дългосрочно търсене на нашата уникална технология и на критичната необходимост от укрепване на способностите за колективна отбрана. Когато решихме да инвестираме в ново съоръжение за производство на ракети, вече имахме значително нарастване на търсенето от настоящи и нови клиенти. Геополитическата ситуация в момента засили още повече нуждата от нашите отбранителни продукти и технологии - както в Норвегия, така и в международен план“ допълни Ерик Лий.

„Ние сме уникално позиционирани с нашето портфолио от ракети JSM и NSM, като водеща технологична компания, за да отговорим на предизвикателствата в областта на сигурността и отбраната и да предоставим на нашите клиенти технологията, от която се нуждаят“ сподели Geir Håøy, главен изпълнителен директор на KONGSBERG.

NSM & JSM
NSM е противокорабна ракета с превъзходни оперативни характеристики и висока устойчивост срещу всички вражески отбранителни системи. Ракетата е разработена от KONGSBERG и за първи път е използвана през 2012 г. от ВМС на Норвегия.

NSM е основното оръжие за фрегатите и крайбрежните корвети на ВМС на Норвегия и е избрано от ВМС на САЩ, Морската пехота на САЩ, Полша, Румъния, Канада, Германия, Австралия, Малайзия, Испания, Обединеното кралство, Холандия, Белгия и Латвия.

Ракетата JSM е избрана от Норвегия, Япония и ВВС на САЩ.

Новият завод за ракети се намира в индустриалния парк Arsenalet в производствената и монтажната площадка на компанията, която се разширява до 90 000 кв.м., за да приеме 1200 квалифицирани служители.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка