БТА: Тази година не е имало определяне на временна предупредителна зона в Черно море от страна на Русия, каза адмирал Емил Ефтимов

Pan.bg 26 май 2024 | 22:27 views (314) commentaries(0)
img
Николай Трифонов

Тази година не е имало определяне на временна предупредителна зона в Черно море от страна на Русия. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти. Той участва в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Адмирал Ефтимов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

В средата на миналата година Руската федерация определяше временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включваше части от изключителната икономическа зона на България.

По този начин цивилният трафик трябва да се съобразява с тези зони и ако влезе в тях, съгласно Международното право, те влизат на собствен риск. Това доведе до увеличение на някои такси и застраховки, оказа влияние върху морския бизнес и създаде предпоставка за несигурност, обясни адмирал Ефтимов и добави, че България беше първата държава, която реагира. В резултат трафикът се премести по-близо до бреговете на териториалните води на България, Румъния и Турция, каза още той.

Към момента не наблюдаваме такава активност, заяви още началникът на отбраната.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/676941-tazi-godina-ne-e-imalo-opredelyane-na-vremenna-predupreditelna-zona-v-cherno-mor

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка