С изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ Военноморският музей отбелязва Празника на Българската армия

Pan.bg 25 апр 2024 | 11:50 views (930) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Военноморския музей

По повод 6 май – Деня на храбростта и Празник на Българската армия на 30 април (вторник) от 11.00 часа Военноморският музей ще открие изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“.

Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и покровител на воините. В изложбата са експонирани икони, рисувани през XVIII и XIX век, които представят героичното като част от православната иконография. Сред изображенията се открояват тези на св. Георги, св. Димитър и св. Мина, в характерните за тях сюжети.

С експонати от своите колекции гостуват Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък. Повечето от иконите са част от Тревненската школа, която възниква в края на XVII век и просъществува до началото на XX век.

Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли, а безплатно – в Деня на храбростта и Празник на Българската армия, когато Военноморският музей ще работи с вход свободен.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка