Украйна неочаквано се оттегли от преговорите за корабоплаване в Черно море, които се водеха с Русия и Турция

Pan.bg 18 апр 2024 | 04:47 views (705) commentaries(0)
img пан.бгУкрайна неочаквано се оттегли от преговорите за корабоплаване в Черно море, които се водеха с Руската федерация и Турция
Вторник, 16 април 2024 г., 10:11 ч. - Европейска истина
882 гледания


Агенция Ройтерс твърди, че Украйна и Русия, заедно с Турция, прекараха два месеца в преговори за споразумение за сигурността на корабоплаването в Черно море, което трябваше да бъде обявено в края на март.

Това пише "Европейска истина" в изданието на Ройтерс.

Агенцията, цитирайки четири източника, каза, че споразумението между Киев и Москва е готово и трябва да бъде обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 30 март, ден преди местните избори в Турция.

Но според източници на Ройтерс Украйна "неочаквано се е оттеглила от преговорите в последния момент". Причината за подобен ход е неизвестна.

Проектоспоразумение, видяно от Ройтерс, призовава Москва и Киев да предоставят гаранции за сигурност на търговските кораби в Черно море, като се ангажират да не им нанасят удари, изземват или претърсват, ако са или празни, или са обявени за невоенен товар.

„Тези гаранции не се прилагат за военни кораби, граждански кораби, превозващи военни стоки (с изключение на морския транспорт, договорен от страните в рамките на международни мисии)“, се посочва в документа.

И за Украйна, и за Русия Черно море е важен маршрут за доставка на зърно, торове и петрол до световните пазари.

След пълномащабно нахлуване на фона на морската блокада на Русия на украинските черноморски пристанища през юли 2022 г., Турция и ООН помогнаха за създаването на Черноморската инициатива за зърно.

В рамките на споразумението Украйна успя безопасно да изнесе почти 33 милиона метрични тона украинско зърно през Черно море през така наречения „зърнен коридор“. Но през юли 2023 г. Русия се оттегли от споразумението, заявявайки, че нейните искания не са изпълнени.

Трябва да се отбележи, че тогава турската страна се застъпи за възстановяване на „зърнения коридор“ с участието на Русия, докато Украйна успя да установи свой собствен маршрут през Дунав.

Европейска истина.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка