БТА: Финансирането от групата на ЕИБ за България през 2023 г. възлиза на 1,17 % от БВП на страната, включва и средства за изграждане на зърнен терминал

Pan.bg 29 фев 2024 | 22:52 views (318) commentaries(0)
img Делян Петришки

Обемът на кредитите от Групата на Европейската инвестиционна банка (Групата на ЕИБ), която включва Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), за България през миналата година се е увеличил повече от два пъти и достига 1,11 милиарда евро.

Очаква се новите финансови средства, отпуснати от Групата на ЕИБ, да мобилизират инвестиции в размер на 5,4 млрд. евро и да допринесат за изграждането на технологично развита, природосъобразна и устойчива икономика.

Това съобщиха от ЕИБ по време на представянето на финансовите резултати на групата за 2023 г. на събитие в "Дома на Европа" в София.

В частния сектор дейността на ЕИБ включва първата корпоративна трансакция на банката по линия на програмата "ИнвестИЮ" (InvestEU) по отпускането на кредит от 50 млн. евро на групата "Билдком".

Средствата са за изграждане на зърнен терминал на пристанището във Варна.

Отпуснат е кредит за 35 млн. евро и на "Агрия Груп Холдинг", който да послужи за изграждането на нов завод за преработване на слънчогледово олио, за оптимизиране дейността на компанията и подкрепа за достъп до външни пазари.

Със съкращения, повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/economy/626432-finansiraneto-ot-grupata-na-eib-za-balgariya-prez-2023-g-vazliza-na-1-17-protse

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка