САЩ плащат 70% от цената за новите брегови ракетни системи на Латвия

Pan.bg 11 дек 2023 | 18:58 views (621) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на https://www.navalnews.com

На 8 декември 2023 г., министърът на отбраната на Латвия Андрис Спрудс и посланикът на САЩ в страната Н.Пр. Кристофър Робинсън обявиха подписването на споразумението за закупуване на системи за брегова отбрана Naval Strike Missile Coastal Defense Systems, произведени от норвежката компания Kongsberg и американския производител Raytheon.

„Ние високо ценим приноса на САЩ за нашата национална сигурност във време, когато светът е изправен пред различни геополитически предизвикателства. Морските ударни ракетни системи за крайбрежна отбрана ще разширят обхвата на възможностите, с които разполагат националните въоръжени сили, и ще играят неразделна роля в нашата национална отбрана. Това ще ни позволи да защитим нашата крайбрежна зона и безопасността на морските пътища. Тези системи ще бъдат на разположение и за колективната отбрана на Алианса, когато е необходимо“ заяви министърът на отбраната Андрис Спрудс.

Общата стойност на поръчката ще достигне 105 млн. долара. САЩ също така ще предоставят голяма финансова подкрепа за придобиването на Naval Strike Missile Coastal Defense Systems, покривайки 70% от общите разходи, докато Латвия ще покрие останалите 30% от договорените разходи.

Системата за брегова отбрана Naval Strike Missile може да поразява цели по море и суша на далечина до 185 km. Системите за брегова отбрана Naval Strike Missile ще бъдат доставени през 2027 г.

През април 2022 г. Saeima (парламентът на Латвия) прие изменения в Закона за финансиране на националната отбрана. Съгласно него разходите за национална отбрана ще бъдат постепенно увеличени до 2,5% от прогнозирания годишен брутен вътрешен продукт до 2025 г. Освен това, според Програмата за ракетни способности на националните въоръжени сили, приоритетните способности включват системи за брегова отбрана с ударни ракети за ВМС, системи за ПВО със среден обсег за ВВС и артилерийски системи за СВ. Допълнителното финансиране, одобрено за тези цели, ще ускори развитието на критичните способности на националните въоръжени сили с приблизително пет години в сравнение с първоначалните планове.

Към днешна дата NSM с наземно изстрелване са закупени от Полша, САЩ (NMESIS), Румъния и Латвия. Полша беше първият чуждестранен потребител на NSM и първият във варианта за брегова защита.

Латвия е най-новата страна от НАТО, която се присъедини към „клуба на NSM“. Противокорабната ракета е избрана досега от ВМС на Норвегия, Полша, Малайзия, Германия, САЩ (както за ВМС, така и за Корпуса н аморската пехота), Румъния, Канада, Австралия, Испания, Обединеното кралство, Холандия и Белгия.

Този успех накара Kongsberg да увеличи производствения си капацитет за NSM.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка