Климатичните проблеми са най-видими на Антарктида, казват за БТА проф. Христо Пимпирев, проф. Антонио Кесада и доц. Гонсало Вийера

Pan.bg 11 дек 2023 | 12:04 views (307) commentaries(0)
img Специален пратеник на БТА - Антоанета Маркова

Климатичните промени са най-силно осезаеми и видими на Антарктида, където на практика няма човешка дейност, която да ги провокира пряко.

За това са единодушни трима учени, полярници, ръководители на националните програми за антарктически изследвания на България, Испания и Португалия.

По покана на Министерство на околната среда и водите и на Българския антарктически институт те гостуваха на павилиона на страната ни на КОП28 в Дубай, за да привлекат вниманието към въздействието на климатичните промени така, както ги виждат на Ледения континент.

Проф. Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт, проф. Антонио Кесада, ръководител на испанската национална Антарктичeска програма и председател на Съвета на мениджърите на националните антарктически програми, и доц. Гонсало Вийера, координатор на португалската полярна програма и вицепрезидент на Международната пермафрост асоциация, са съмишленици и приятели.

Споделят с усмивки спомени за трудностите, през които са преминавали заедно по време на многобройните антарктически експедиции на Южните Шетландски острови, където са базите на страните им.

Тримата разказаха специално за БТА какви са наблюденията им върху промените в климата на Антарктида, защо научните изследвания там са важен показател за случващото се на цялата планета, има ли грешки в компютърните модели, които прогнозират развитието на промените в климата, и за духа на единство между изследователи и полярници.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/584418-klimatichnite-problemi-sa-nay-vidimi-na-antarktida-kazvat-za-bta-prof-hristo-p
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка