Набират се експонати за обогатяване на фонда в посетителски център „Рибарство и морско дело” в Поморие

Pan.bg 27 май 2023 | 11:23 views (547) commentaries(0)
img Pan.bg

На 13 април т.г. кметът на община Поморие Иван Алексиев официално откри новия посетителски център „Рибарство и морско дело” в Поморие в присъствието на заместник-кмета Янчо Илиев, мениджъра проекти Георги Петков, директора на Исторически музей – Поморие Антон Карабашев, Валентин Продромов – председател на местното рибарско сдружение и рибари.

Дейностите бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие.

При изпълнение на проекта за реконструкция на разрушеното и опасно съоръжение бяха изградени панорамна площадка и технически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града и рибарството, представени на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство.

„Щастлив съм, че Поморие се сдоби с още един обект, разкриващ повече за миналото, но и за настоящето на нашия град и за препитанието на хората в него. Това ще бъде един жив музей, защото рибарството в Поморие го има и ние полагаме усилия, за да спомогнем развитието на този поминък и за да улесним работата на рибарите. Всеки посетител ще може да се запознае с историята и да научи любопитни факти за занаята. Освен това обектът е с такава локация, че посетителите ще имат възможност да се разходят до близкия вълнолом или до рибарското пристанище, за да видя на живо как се лови вкусна риба.“, каза тогава кметът Алексиев.

Във връзка със създаването на нова експозиция в посетителския център „Рибарство и морско дело”, Община Поморие отправя молба към гражданите си да предоставят срещу дарение или откупка стари снимки, рибарски принадлежности, документи, облекло и всичко подходящо, свързано с рибарския поминък и корабостроене.

За повече информация може да се свържете с Исторически музей – Поморие на адрес: ул. „ Княз Борис I” 33 A или на телефон: 0596/2 20 08.

Публикувано от София Андреева, повече информация тук:

https://www.pomorie.bg/79161/nabirat-se-eksponati-za-obogatyavane-na-fonda-v-posetitelski-tsentar-vribarstvo-i-morsko-delov/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка