Naval Group спусна на вода първия противоминен кораб от белгийско-холандската програма rMCM и заложи кила за третия

Pan.bg 30 мар 2023 | 10:05 views (1882) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.com


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


На 29 март 2023 г., първият от 12-те противоминни кораба от белгийско-холандската програма rMCM, M940 Oostende, предназначен за белгийския флот, бе спусната на вода в Конкарно. Церемонията се състоя в присъствието на Людивин Дедондер, белгийски министър на отбраната, Кайса Олонгрен, холандски министър на отбраната, и Патриша Миралес, френски държавен секретар по въпросите на ветераните и паметта.

Същия ден Naval Group заложи кила за третия от дванадесетте кораба, M941 Tournai, предназначен за белгийския флот. Тази програма бе възложена през 2019 г. на консорциума Belgium Naval & Robotics, сформиран от Naval Group и Exail1, след международен конкурс. Той предвижда доставка за белгийския флот и кралския холандски флот на дванадесет противоминни кораба и около сто дрона, интегрирани в „кутия с инструменти“, която ще оборудва корабите.

Първата доставка е планирана за края на 2024 г. в Зеебрюге, Белгия. След това доставките ще бъдат реализирани до 2030 г.

Пиер Ерик Помеле, главен изпълнителен директор на Naval Group, заяви: „Много съм доволен да присъствам тук, в Конкарно, в нашата партньорска корабостроителница Piriou, заедно с Exail, за да отпразнуваме напредъка на тази уникална програма, която е историята на споделена визия за бъдещето на противоминната война и европейската военноморска отбрана. Ние работим заедно, за да разработим това променящо играта решение за отбрана, което ще служи на суверенитета на Белгия и Холандия и ще подготви бъдещето на противоминните мерки във военноморската област“.

Людивин Дедондер, министър на отбраната на Белгия, заяви: „В един свят, който е в разгара на геополитически катаклизми, нашето сътрудничество е още по-стратегическо. Оперативната концепция, разработена от белгийските и холандските военноморски сили, е първа в света и революционна по няколко начина. Този проект, чийто първи кораб е пуснат на вода днес, показва, че сътрудничеството, солидарността и иновациите са ключови ценности за нашата обща сигурност. С тази програма за обновяване на нашите способности за противодействие на мини и можем да се гордеем с нашия принос към иновациите в отбраната, за да се изправим пред предизвикателствата на сигурността на нашето време заедно.

Противоминните кораби имат следните характеристики:
• Дължина: 82,6 м
• Широчина: 17,0 м
• Водоизместимост: 2800 т
• Максимална скорост: 15,3 възла
• Обхват: >3500 морски мили
• Екипаж: 63 души (базов екипаж 33 души)
• Бойна система: Naval Group Polaris
• Възможности на дронове: система Exail UMISOFT, 2 безпилотни надводни апарата (Exail Inspector 125), 3 автономни подводни апарата (A-18, оборудван със сонар Exail UMISAS 120), 2 теглени сонара (T-18, оборудван със сонар Exail UMISAS 240), 2 бр. Системи за идентификация и обезвреждане на мини (MIDS) (Exail Seascan и K-Ster C), 1 БЛА (UMS Skeldar's V200), 1 система за почистване на мини с влияние Exail, интегрираща 5 магнитни модула CTM и 1 акустичен модул PATRIA.
• 2 надуваеми лодки с твърд корпус (RHIB) SOLAS по 7 м.
• Бордни повдигатлени съоръжение: 2 системи за странично спускане и кацване за надводни дронове или RHIB, 15 t специален заден кран и 3 t мостов кран.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Naval Group спусна на вода първия противоминен кораб от белгийско-холандската програма rMCM и заложи кила за третия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка