Флотът на САЩ иска 3,6 мрд за 64 хиперзвукови ракети през следващите 5 години

Pan.bg 27 мар 2023 | 06:01 views (820) commentaries(0)
img
пан.бгАмериканският флот иска 3,6 милиарда долара за закупуване на 64 хиперзвукови ракети през следващите 5 години

Американският флот за първи път определи първоначален производствен график за своята програма за хиперзвукови ракети, като закупуването на 64 ракети RGM/UGM-51A CPS на стойност 3,6 милиарда долара е планирано през следващите пет години.


RGM/UGM-51A CPS (Conventional Prompt Strike) е усъвършенствано хиперзвуково оръжие на Пентагона, разработено съвместно от флота и армията. Универсална IRBM на твърдо гориво, оборудвана с универсална маневрена бойна глава Common Hypersonic Glide Body (C-HGB) с хиперзвукова скорост на полета в модификацията Block 1, теоретично способна да развива скорости над 3800 мили в час (6080 км в час).

Теглото на бойната глава е 800 паунда (360 килограма), което теоретично ще й позволи да побере всяко ядрено оръжие, налично в американския арсенал, от "леко", като W-61, до "тежко", като W-88 . Бойните глави C-HGB трябва да оборудват оръжейните системи на армията, военновъздушните сили и флота. Разработката е базирана на експерименталната хиперзвукова бойна глава Advanced Hypersonic Weapon (AHW).

Системата е базирана на ракета с твърдо гориво AUR - двустепенна, дължина - 10,44 метра, диаметър на централната част - 887 милиметра. Стартовото тегло е 16 300 паунда (7400 килограма), а основната му характеристика е отделящата се управляема хиперзвукова бойна глава C-HGB. Максималният обсег на ракетата е 1000 морски мили (1850 км).

Военноморските сили планират да използват ракетата на разрушители от клас Zumwalt и подводници от клас Virginia, докато армията ще приеме наземния вариант MGM-51A LRHW.

Подробности за графика на ВМС за подготовка на всички фази на програмата са изложени в наскоро публикуваните документи за обосновка на бюджета на услугата. Искането за финансовата 2024 г. включва 341 милиона долара за първите осем ракети.

Прогнозираният график на Службата за снабдяване с военноморски ракети за следващите пет години, който подлежи на промяна при заявки за бюджет, включва 10 ракети за 440 милиона долара през финансовата 2025 г.; 11 ракети за 663 милиона долара през финансовата 2026 г.; 16 ракети за 988 милиона долара през финансовата 2027 г. и 19 ракети за 1,1 милиарда долара през финансовата 2028 г.

Ракетите, предназначени да въоръжат два URO разрушителя - USS Zumwalt (DDG-1000) и USS Michael Monsoor (DDG-1001), ще бъдат поставени в UVP Mk.57 на кораба и две подводници SSN-800 "Арканзас" и SSN-801 "Юта ", в четири стартови блока VPM (Virginia Payload Module), по четири ракети всеки (и двете лодки тип Virginia Block IV), по 16 ракети на носител.

Към момента на публикуването не е ясно дали армията ще търси финансиране и в новото си бюджетно искане за своите ракети MGM-51A LRHW - „... това означава, че ракетата съдържа бойна глава, тяло на ракетата, контейнер и други необходими компоненти за стартиране, съответните подкрепящи документи за тях все още не са публикувани за обществеността“ беше всичко, което армейският медиен офицер успя да изплюе и той не отговори веднага на въпросите на Breaking Defence, без всъщност да каже нищо.

Военноморските сили планират да оборудват разрушителите Zumwalt с ракети RGM-51A CPS през 2025 г., а своите подводници с ракети UGM-51A CPS ориентировъчно през 2029 г. Въпреки че имаше много „кампании за съвместни полети“ през изминалата година, ръководителят на полигона за тестване на оръжия на Пентагона наскоро каза, че „е твърде рано в жизнения цикъл на програмата, за да се оцени цялостната й ефективност“.

Breaking Defense по-рано съобщи, че малкият брой разрушители от клас Zumwalt също може да създаде проблеми за ВМС по време на интеграцията поради ограничената наличност на кораба за тестване.

Поради повреда на батерията

Според USNI News, старши офицер от ВМС, който ръководеше разработването на оръжия, призна пред законодателите по-рано този месец, че Пентагонът е трябвало да отмени наскоро планиран тест поради „повреда на батерията“.

Попитан по време на пресконференция на Пентагона защо услугата продължава да се произвежда въпреки неуспешните изпитания, контраадмирал Джон Гъмбълтън, офицер на службата, отговорен за разработването на искането за годишен бюджет, каза, че „заявката е одобрение на способностите“.

„Смисълът на тестването е да научиш нещо. Но ние сме уверени, че можем да внедрим системата според нуждите и ще работим с нашите индустриални партньори, за да сме сигурни, че няма да се отклоним от това - за това производство."

добави той на пресконференция на 13 март.

Що се отнася до военновъздушните сили, службата възнамерява да завърши разходите за научноизследователска и развойна дейност на едно от ключовите си хиперзвукови оръжия, оръжия за бързо реагиране във въздуха, през фискалната 2024 г., според Breaking Defense. Другата голяма програма на ВВС, крилатата ракета HAWC, ще продължи изследванията и разработките през фискалната 2028 година.

ВВС преди това са изоставили една от своите неназовани програми за хиперзвукови оръжия, хиперзвукови конвенционални ударни оръжия, поради липса на бюджет.

източник

topwar.ru


Автор:
Сергей Кетонов

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка