Физикът Васил Гурев: Усилията, които екипажът на "Св. св. Кирил и Методий" полага, са невероятни

Pan.bg 25 мар 2023 | 07:03 views (672) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 87:

Това, че имаме български кораб, който идва в полярни води и който може да помага на реализацията на българската антарктическа програма, е една отколешена наша мечта от повече от 30 години, сподели пред БТА физикът Васил Гурев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, дългогодишен член на Българския антарктически институт и участник в 31-вата българска експедиция. В рамките ѝ Гурев работи по двугодишен проект за комплексни геофизични изследвания на ледници в района на Южния залив и българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“.

„Усилията, които екипажът на кораба полага, са невероятни и ни карат да се чувстваме българи, защото това не е някакъв кораб, който просто е бил купен и даден, а е кораб, който е изстрадан и ремонтиран с много човешки усилия и труд“, отбелязва Васил Гурев.

„Често го сравнявам с емоциите, които витаеха при тръгването на първата българска експедиция за Еверест. Всеки, който участваше по един или друг начин с подготовката за онази експедиция, даваше всичко от себе си извън своите служебни задължения, за да я направи възможна – тя беше голямо национално събитие, изпълнено с емоции във всеки смисъл на думата. Макар и нетолкова мащабно в емоционален план, но също толкова красиво, беше двугодишното усилие на всички, които бяха близки до реализацията на това български кораб да отплава за Антарктика. Имаме пълно основание да благодарим на тези хора и да се чувстваме горди, че България е тук“, признателен е той.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/429879-fizikat-vasil-gurev-usiliyata-koito-ekipazhat-na-sv-sv-kiril-i-metodiy-pol

Снимка - ВВМУ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка