Съвместно изявление на AUKUS - САЩ ще доставят 3 подводници Virginia на Австралия през 2030 г., страната ще получи първата SSN-AUKUS през 2040 г.

Pan.bg 14 мар 2023 | 12:21 views (328) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на globalsecurity=org

На 14 март 2023 г. министър-председателят на Австралия, президентът на САЩ и премиерът на Великобритания направиха следното общо заявление:

„През септември 2021 г. Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха AUKUS – ново партньорство за сигурност, което ще насърчава свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, който е сигурен и стабилен.

Първата голяма инициатива на AUKUS бе нашето историческо тристранно решение да подкрепим Австралия за придобиването на конвенционално въоръжени ядрени подводници (SSN). Днес ние обявяваме нашия път за постигане на тази критична способност.

Заедно ще доставим SSN-AUKUS - тристранно разработена подводница, базирана на дизайна от следващо поколение на Великобритания, която ще включва технология от трите нации, включително авангардни технологии за подводници на САЩ. Австралия и Обединеното кралство ще експлоатират SSN-AUKUS като своя подводница на бъдещето. Австралия и Обединеното кралство ще започнат работа по изграждането на SSN-AUKUS в техните собствени корабостроителници през това десетилетие.

За да доставим на Австралия подводници с конвенционално въоръжение и ядрени двигатели на възможно най-ранна дата, ние възнамеряваме да следваме следния поетапен подход, преминавайки през всяка фаза въз основа на взаимни ангажименти от всяка нация:

Започвайки от 2023 г., австралийският военен и цивилен персонал ще се „вгради“ във ВМС на САЩ, Кралските ВМС на Великобритания и в подводни индустриални бази на САЩ и Обединеното кралство, за да ускори обучението на австралийския персонал. САЩ планират да увеличат посещенията н аподводници тип SSN в пристанищата на Австралия от 2023 г., като австралийските моряци се присъединят към екипажите на САЩ за обучение и развитие; Обединеното кралство ще увеличи посещенията на SSN в Австралия от 2026 г.
Още през 2027 г. САЩ и Обединеното кралство планират да започнат предни ротации на SSN в Австралия, за да ускорят развитието на австралийския военноморски персонал, работна сила, инфраструктура и регулаторна система, необходими за установяване на суверенна SSN способност.

Започвайки от началото на 2030 г., в очакване на одобрението на Конгреса, САЩ възнамеряват да продадат на Австралия 3 подводници тип Virginia, с потенциал да продадат до още две, ако е необходимо. Тази стъпка систематично ще увеличи суверенните SSN възможности и капацитет за поддръжка на Австралия.

В края на 2030 г. Обединеното кралство ще достави първата подводница тип SSN-AUKUS на Кралския флот. Австралия ще достави първата SSN-AUKUS, построена в Австралия, на Кралския австралийски флот в началото на 2040 г.

Този план е предназначен да подпомогне развитието на Австралия на инфраструктурата, техническите възможности, промишлеността и човешкия капитал, необходими за производството, поддръжката, експлоатацията и управлението на суверенна флота от конвенционално въоръжени подводници с ядрена енергия. Австралия е напълно ангажирана с отговорното управление на технологията за военноморско ядрено задвижване.

Когато обявихме партньорството AUKUS през септември 2021 г., ние се ангажирахме да установим най-високия стандарт за неразпространение на ядрени оръжия. Планът, който обявяваме днес, изпълнява този ангажимент и отразява нашето дългогодишно лидерство и уважение към глобалния режим за неразпространение на ядрени оръжия. Продължаваме да се консултираме с Международната агенция за атомна енергия, за да разработим подход за неразпространение, който създава най-силния прецедент за придобиването на капацитет за подводница с ядрена енергия.

Нашият план повишава индустриалния капацитет на трите нации за производство и поддържане на оперативно съвместими подводници с ядрено задвижване за десетилетия напред, разширява нашето индивидуално и колективно подводно присъствие в Индо-Тихия океан и допринася за глобалната сигурност и стабилност. В тези резултати AUKUS отразява принципа, че споделените действия, предприети в партньорство, могат да бъдат от полза за всички.

Прилагането на AUKUS също ще изисква стабилно, ново споделяне на информация и технологично сътрудничество. Нашите нации са ангажирани с по-нататъшно тристранно сътрудничество, което ще укрепи съвместните ни способности, ще подобри споделянето на информация и технологии и ще интегрира нашите индустриални бази и вериги за доставки, като същевременно укрепва режимите за сигурност на всяка нация.

Повече от век нашите три нации стоят рамо до рамо, заедно с други съюзници и партньори, за да помогнат за поддържането на мира, стабилността и просперитета по света, включително в Индо-Тихоокеанския регион. Ние вярваме в свят, който защитава свободата и зачита правата на човека, върховенството на закона, независимостта на суверенните държави и международния ред, основан на правила. Стъпките, които обявяваме днес, ще ни помогнат да постигнем напредък в тези взаимноизгодни цели през идните десетилетия".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка