Ден 69: В българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ беше изградена постройка за съхранение на техника

Pan.bg 07 мар 2023 | 06:21 views (417) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 69: В българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ беше изградена постройка за съхранение на техника

Навръх националния празник Трети март, ден преди края на 31-вата българска антарктическа експедиция, родните полярници завършиха строителството на временен преместваем обект за складиране и поддръжка на технически средства като част от базата „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Пренебрегвайки суровите метеорологични условия, строители, логистици и учени успяха да издигнат постройката преди да отплават към Пунта Аренас в Чили с военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ в нощта на 4 срещу 5 март.

Родните полярни експедиции отвъд 60-ия паралел се провеждат по време на антарктическото лято, а през останалата част от годината – от март до ноември. Базата „Св. Климент Охридски“ е зазимена, което създава нужда от помещения за съхранение на техниката до следващия сезон.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/418477-v-balgarskata-antarkticheska-baza-sv-kliment-ohridski-beshe-izgradena-postroy

Снимка - ВВМУ. Изображението има илюстративен характер и не е обвързано с текста.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка