Турските ВМС продължават да се борят с минната заплаха в Черно море

Pan.bg 25 яну 2023 | 19:11 views (276) commentaries(0)
img
pan.bg

Турските военни кораби са прекарали общо 6747 часа, прочесвайки крайбрежната зона на страната в Черно море за мини, а полетното време на самолети на турския флот за същата цел достигна 1496 часа.

Според източници от Министерството на националната отбрана на Турция, турският флот продължава да полага усилия за търсене и унищожаване на мини на фона на военните действия в Украйна.

Предвид вероятността от поява на мини край бреговете на Турция, турската страна още на 18 март 2022 г. разпространи навигационно известие (Notice to Mariners) за капитаните на кораби.

Работата по ликвидиране на минната заплаха в западната част на Черно море продължава със силите на ВМС в координация с командването на бреговата охрана и други упълномощени структури.

В търсенето на морски мини участват патрулни самолети, хеликоптери, БЛА, миночистачи и патрулни кораби.

Сигурността на Истанбулския пролив (Босфора) се осигурява от електрооптични системи за наблюдение. При откриване на мина в този сектор се насочват групи от специалисти.

В същото време Турция тясно си сътрудничи по проблема с минната заплаха с командването на военноморските сили на Румъния и България.

От февруари миналата година бяха открити и унищожени няколко морски мини: на 26 март 2022 г. в пролива Истанбул, на 28 март 2022 г. близо до района на Игнеада и на 6 април 2022 г. край бреговете на района Кефкен . Друга мина беше унищожена край бреговете на района Кийикьой на 18 октомври 2022 г.

Ден преди това българското министерство на отбраната също съобщи за унищожаване на мина в Черно море.

Източник: aa.com.tr Снимка: cdnuploads.aa.com.tr

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка