Приеха на въоръжение INS Vagir, петата изцяло произведена в Индия подводница тип Kalvari на базата на проекта Scorpene®

Pan.bg 23 яну 2023 | 14:50 views (495) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.com

На 23 януари 2023 г. INS Vagir, петата подводница тип P75 Kalvari, бе приета на въоръжение в индийските ВМС в присъствието на началника на военноморския щаб адм. Р. Хари Кумар, и няколко други старши чиновници. На събитието присъства и изпълнителният вицерезидент за подводници на Naval Group Laurent Espinasse заедно с екипа на Naval Group в Индия.

INS Vagir е построена от индийската корабостроителница Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) на базата на Scorpene®, дизайн разработен от Naval Group.

Заложена на 12 ноември 2020 г., INS Vagir успешно завърши всичките си морски изпитания и сега постъпва на въоръжение в индийския флот. Тя ще се присъедини към „сестринските“ подводници INS Kalvari, INS Khanderi, INS Karanj и INS Vela, които вече бяха приети на въоръжение съответно през декември 2017 г., септември 2019 г., март 2021 г. и ноември 2021 г. Последната подводница от серията P75, INS Vagsheer, в момента завършва своите морски изпитания, за да бъде доставена през 2024 г.

Laurent Espinasse сподели: „Приемането в експлоатация на INS Vagir е важен крайъгълен камък за индийския флот, MDL, Naval Group и всички наши индустриални партньори. Гордеем се, че сме част от програмата P75 и оставаме напълно ангажирани да доставим последната единица от серията, както и да осигурим силно национално участие в бъдещите проекти на индийския флот".

Пускането в експлоатация на INS Vagir подчертава успеха на местното строителство на подводници от правителството на Индия. Тази подводница е изцяло построена от корабостроителницата MDL, която успешно усвои трансфера на технологии от Naval Group, в съответствие с индийската политика „Произведено в Индия“. Серията от 6 подводници тип P75 има широка гама оборудване, създадено в Индия от квалифицирани и добре обучени индустриални микро, малки и средни предприятия. MDL и Naval Group са разработили богата индустриална екосистема от повече от 50 индийски компании, заедно с индийски филиал с повече от 70 индийски инженери в подкрепа на програмата на индийските ВМС, като по този начин допринасят за индустриалния и технологичния суверенитет на страната. Тава сътрудничество позволява на индустриалните партньори на Naval group да имат достъп до нови пазари чрез представяне на ноу-хау и опит, придобит чрез програмата. Така Naval Group допринася за развитието на здрава индийска морска индустриална екосистема.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка