Ден 27 - вечер: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" преполови разстоянието от Картахена до Мар дел Плата

Pan.bg 23 яну 2023 | 06:58 views (376) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес читателите също могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 27 - вечер: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" преполови разстоянието от Картахена до Мар дел Плата

На 22 януари, 27-ия ден от плаването си към Антарктида, българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ преполови 5606-те морски мили, делящи Картахена (Испания) и Мар дел Плата (Аржентина). Това сподели за БТА кап. III ранг Радко Муевски, старши помощник-командир на НИК 421.

Разстоянието, което дели кораба от аржентинското пристанище в края на деня, е малко повече от 2600 мили.

Мар дел Плата е втората междинна спирка от рейса на „Св. св. Кирил и Методий“ до о-в Ливингстън. Очаква се корабът да пристигне там в първите дни на февруари. В аржентинското пристанище на борда му ще се качат учени от Българския антарктически институт начело с председателя им проф. Христо Пимпирев, както и учени от полярната програма на Испания.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/394342--sv-sv-kiril-i-metodiy-prepolovi-razstoyanieto-ot-kartahena-do-mar-del-plata

Ден 27 - вечер: Тържествено кръщение на екватора се проведе на борда на кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Членовете на екипажа на българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ участваха в тържествено кръщение на екватора. Церемонията се проведе на бака на НИК 421 часове след като плавателният съд премина през нулевия паралел.

Събитието породи множество позитивни емоции у членовете на екипажа на "Св. св. Кирил и Методий" и укрепи още повече духа на борда в 27-ия ден от плаването на кораба към Антарктида.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/394316-tarzhestveno-krashtenie-na-ekvatora-se-provede-na-borda-na-sv-sv-kiril-i-meto
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка