Драгирането на р. Дунав, договарянето на мост при Русе-Гюргево и продажбата на "Вера Су" сред добрите резултати в областта на водния транспорт

Pan.bg 22 яну 2023 | 22:21 views (332) commentaries(0)
img Pan.bg

Първата голяма инфраструктурна програма за България „Транспортна свързаност 2021-2027“ с бюджет 1.61 милиарда евро, беше подготвена, внесена и одобрена от Европейската комисия, отчете вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на представяне на дейността на правителството.

Така дадохме зелена светлина на инвестиции в едни от най-големите пътни и железопътни проекти у нас, в закупуването на специализирано оборудване във водния транспорт, както и инвестиции за намаляване на вредните емисии от транспорта.

Стартира реалното изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост. Убедихме Европейската комисия да включи Коридор № 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа.

Направлението София-Скопие-Дуръс-Бари бе определено като част от европейския коридор „Западни Балкани-Източно Средиземноморие“.

В резюмето на отчета за дейността на Министерството на транспорта и съобщенията, публикувано на уеб-страницата на ведомството се посочват следните резултати в областта на водния транспорт:

-Подобрено бе корабоплаването по река Дунав, осигурено бе драгирането на реката, както и екипажи за извършване на реална драгажна дейност.

-С Румъния бе договорено изграждането на трети мост над река Дунав при Русе – Гюргево.

-Моторният кораб „Вера Су“ бе продаден на търг за 276 000 долара без ДДС.

-По Плана за действие за „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна са получени предложения за 13 краткосрочни проекта до 2023 г. на обща стойност 101 млн. лв.

/www.mtc.government.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка