Ден 25 - сутрин: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" е на 370 морски мили от екватора

Pan.bg 21 яну 2023 | 07:09 views (542) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес читателите също могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 25 - вечер: Атлантическият океан продължава да е благосклонен към кораб „Св. св. Кирил и Методий“

В края на 25-ия ден от плаването си към Антарктида българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ продължава пресичането на Атлантическия океан, следвайки маршрута си да се доближи до най-източната част на Южна Америка – бразилските брегове край Ресифе.

НИК 421 се придържа към курса си на юг-югозапад. Атлантикът продължава да е благосклонен към българския кораб и екипажа му – добрите метеорологични условия спомагат за поддържането на средна скорост от 8.5-9 възла.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/393824-den-25-vecher-atlanticheskiyat-okean-prodalzhava-da-e-blagosklonen-kam-sv-s

Ден 25 - сутрин: Кораб „Св. св. Кирил и Методий“ е на 370 морски мили от екватора

В утрото на 20 януари, 25-и ден от плаването към Антарктида, българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се намира на около 370 мили от точката в маршрута си, където ще пресече екватора и ще навлезе в Южния Атлантик.

Поддържайки курс на юг-югозапад, НИК 421 наближава водите над Средноатлантическия хребет, разположен по дължина на дъното на Атлантическия океан, където се срещат тектонските плочи на Африка и Южна Америка. В близост до екватора подводният хребет се разделя на Северноатлантически и Южноатлантически от падината Романш – третата най-дълбока падина в Атлантическия океан (7761 м).

Корабът плава със средна скорост от 8.5-9 възла при сравнително благоприятни метеорологични условия – незначителен вятър по левия борд от 2-3 метра в секунда и слабо вълнение от 1-2 бала.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/393298--sv-sv-kiril-i-metodiy-e-na-370-morski-mili-delyatot-ekvatora
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка