Ден 23 - вечер: НИК 421 е на 700 мили от Екватора, напуска района с потенциална опасност за сигурността

Pan.bg 19 яну 2023 | 06:15 views (340) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес читателите също могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 23 - вечер: НИК 421 е на 700 мили от Екватора, напуска района с потенциална опасност за сигурността

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще напусне района с повишен риск от набези на местни пирати край бреговете на Западна Африка около 03:00 часа корабно време (04:00 часа източноевропейско време) на 19 януари. Това съобщи за БТА командирът на плавателния съд, кап. II ранг Николай Данаилов.

Във вечерните часове на 18 януари НИК 421 се намира на 700 мили от екватора, поддържайки курс юг-югозапад към Южна Америка със средна скорост от 9 възела при слаб попътен вятър от 3-4 метра в секунда по кърмата.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/392409-nik-421-e-na-700-mili-ot-ekvatora-napuska-rayona-s-potentsialna-opasnost-za-sig

Ден 23 (тема на деня) - Габриела Иванова, старшина II степен: Професията е мъжка, но исках да се впусна в приключения

Професията е мъжка, но исках да се впусна в приключения. Била съм в цивилния флот и не е моето. Искам да съм по-различна. Това казва пред БТА старшина II степен Габриела Иванова, курсант във ВВМУ. Тя е част от екипа, който извършва плаване с военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий".

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/392254-gabriela-ivanova-starshina-ii-stepen-profesiyata-e-mazhka-no-iskah-da-se-vpus

Ден 23 - сутрин: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" е в зона на ъпуелинг край Западна Африка

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св Кирил и Методий“ излезе от района на студеното Канарско течение в Атлантическия океан и вече плава в зона на ъпуелинг край Западна Африка. В двадесет и третия ден от рейса си към Антарктида НИК 421 плава южно от Кабо Верде, държейки курс към най-източната част на Южна Америка – бразилските брегове край Ресифе.

Ъпуелингът е явление в океаните и моретата, което протича най-често покрай контитенталните шелфове под влияние на различни ветрове. Тези ветрове спомагат за топлообмен, който измества по-студените води от океанските дълбини към повърхността, които на свой ред заемат мястото на по-изчерпаните на хранителни вещества топли води отгоре. Така хранителните вещества от по-дълбоките части на океана също се издигат към повърхността. Чрез ъпуелинг водите в бреговите зони се обогатяват на фитопланктон, което допринася за цялостното засилване на биологичната активност – повече фитопланктон означава и повече растителен и животински свят в крайбрежните райони. Животът в океаните зависи до голяма степен от ъпуелинга.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/392061--sv-sv-kiril-i-metodiy-e-v-zona-na-apueling-kray-zapadna-afrika
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка