Ден 21 - вечер: НИК 421 ще достигне островите Кабо Верде в сутрешните часове на 17 януари

Pan.bg 17 яну 2023 | 06:40 views (293) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес читателите също могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 21 - вечер: НИК 421 ще достигне островите Кабо Верде в сутрешните часове на 17 януари

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще достигне островите Кабо Верде в сутрешните часове на 17 януари, сподели пред БТА старши помощник-командирът на НИК 421, кап. III ранг Радко Муевски.

Около 22:00 часа корабно време (23:00 часа източноевропейско време) плавателният съд се намира в Атлантическия океан, на около 100 морски мили на север-североизток от архипелага. „Св. св. Кирил и Методий“ поддържа скорост от около 9 възла при слаб вятър от 5-6 метра в секунда по кърмата. Вълнението също е слабо.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/391087-nik-421-shte-dostigne-ostrovite-kabo-verde-v-sutreshnite-chasove-na-17-yanuari

Ден 21 - тема на деня: Калин Недев, преподавател във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": На кораба всички трябва да са едно семейство

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/391000-kalin-nedev-prepodavatel-vav-vvmu-n-y-vaptsarov-na-koraba-vsichki-tryabva-da

Ден 21 - сутрин: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" навлезе в район с потенциална опасност за сигурността

„Времето е благоприятно през последното денонощие, обстановката беше спокойна. Успяваме стабилно да удържаме курса към архипелага Кабо Верде - остават ни още около 275 морски мили", заяви пред БТА старши помощник-командирът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, кап. III ранг Радко Муевски.

„Намираме се в район с потенциална опасност за сигурността. Възможно е районът да генерира опасност, но към момента нямаме никакви притеснения. Не се наблюдават никакви подозрителни обекти около нас, във видимия ни обхват или в обхвата на радиотехническите ни средства. Следваме курс, при който, с тази скорост от около 9-9.5 възела, след около две денонощия и половина ще напуснем района“, отбеляза той.

Районът с потенциална опасност за сигурността край бреговете на Западна Африка и на юг в Гвинейския залив е с повишен риск от набези на местни пирати.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/390672--sv-sv-kiril-i-metodiy-navleze-v-rayon-s-potentsialna-opasnost-za-sigurnostta
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка