Saab подписа договор за два кораба за радиоразузнаване за Полша

Pan.bg 25 ное 2022 | 14:27 views (1694) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на saab.comНа 25 ноември 2022 г. Saab подписа договор с Полската държавна хазна за въоръжение (бюджетен орган на полското МО) за проектиране, производство и поддръжка на два кораба за радиоразузнаване (SIGINT). Общата стойност на поръчката съответства на приблизително 620 млн. евро с доставки, планирани през 2027 г. Очаква се поръчката да бъде включена в списака на поръчките на Saab преди края на годината.

Корабите за SIGINT се използват за подпомагане на придобиването на разузнавателни данни в целия спектър от възможности за военноморско разузнаване. Saab ще служи като главен изпълнител, като проектира и произвежда двата кораба, включително интегрирането на модерни системи за мисии. Корабите ще бъдат построени от подизпълнителя Remontowa Shipbuilding SA в Полша.

„Горди сме, че Полша избра Saab за партньор за корабите за военноморско разузнаване. Ние ще допринесем с нашите възможности, като изградим усъвършенствани платформи с водещи в света сензори, напълно интегрирайки цялостни системи за мисии, в които имаме дългогодишен опит“ заяви президентът и главен изпълнителен директор на Saab Микаел Йохансон.

Предполага се, че корабите за ВМС на Полша ще са аналогични на новия кораб за радиоразузнаване на Швеция HSwMS Artemis. Корабът е поръчан на 10 април 2017 г. и бе заложен на 19 юни 2018 г. в полската корабостроителница Nauta. Корабът бе пуснат на вода на 17 април 2019 г. и бе прехвърлен в корабостроителния завод Kockums на Saab в Карлскруна (Швеция) за досторяване и интеграция н асистемите. Очаква се корабът да бъде въведен в експлоатация през 2020 г. Корабът е дълъг 74 m и има водоизместимост от 2200 DWT. Първото рязане на стомана за кораба се състоя през март 2018 г., последвано от полагането на кила три месеца по-късно.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Saab подписа договор за два кораба за радиоразузнаване за Полша

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка