НОВА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЕЪР ГРУП 2000": Посветена на 110-ата годишнина на подразделенията за наблюдение и свръзка на българските ВМС

Pan.bg 04 окт 2022 | 18:17 views (764) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 11 октомври 2022 г. структурите за наблюдение и свръзка на българския военен флот ще отбележат своята 110-а годишнина. По този повод българското издателство за военна техника и история „Еър груп 2000“ издаде книгата на о.р. кап. II ранг Стоян Стефанов и кап. I ранг Росен Пенев „Бреговите наблюдателни постове“ на българските ВМС 1912 – 2022“.

Първият от тях - о.р. кап. II ранг Стоян Стефанов, бивш командир на 66-и отделен радиотехнически батальон Наблюдение и Свръзка (66 ортб НиС) е положил огромен архивен и изследователски труд, за да запази за поколенията имената, местата, случките и структурите за наблюдение и свръзка на българския военен флот в годините на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, когато малка България има 3 флота – Черноморски, Беломорски и Дунавски. Следват страници за оцеляването в условията на Ньойския диктат и възстановяването на системата за наблюдение и свръзка в навечерието и по време на Втората световна война. Следват страници за трудното пребазиране на Беломорския флот през 1944 г. и формирането на негова база на военноморска база Бургас, със съответните структури, включително и НиС постове. Следват страници за тежките дежурства в годините на Студената война.

Книгата не е суха статистика и имена, а умело вплетени в едно човешки съдби и интересни случки от дейността на НиС постовете, разкриващи неподозирана за широката публика страна от дейността на формированията за наблюдение и свръзка.

Следват страници за трудните години след 1989 г., когато необходимостта от „реформи“ прекърши мнозина имена и съдби и доведе до масово съкращаване на постове и техника.
Вторият автор кап. I ранг Росен Пенев, бивш НЩ на в. ф. 32300, ни въвежда в историята от последното десетилетие, когато в резултат на осъществяването на мащабната програма „Брегова система за наблюдение „Екран““ техниката и условията на работа в формированията за наблюдение и свръзка се подобриха значително.

Книгата съдържа 180 страници, 144 илюстрации и схеми, от тях цветна кола от 8 страници с изгледи към постовете за НиС, техниката и хората на в. ф. 32300.

За екипът на издателство „Еър груп 2000“ (редактор Димитър СТАВРЕВ, коректор Теодоси ДИМИТРОВ и осъществилия прекрасното оформление и предпечат Огнян СТЕФАНОВ) тези месец и половина, понякога денонощна работа, бе истинско удоволствие и чест.

Благодарим на кап. I ранг Ангел Вълчев за неоценимата помощ при издаването на книгата.

Приятно четене!

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


НОВА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЕЪР ГРУП 2000": Посветена на 110-ата годишнина на подразделенията за наблюдение и свръзка на българските ВМС

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка