Поглед отблизо - най-добрият боен кораб на България (снимки и видео)

Pan.bg 16 авг 2022 | 07:38 views (1653) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: dir.bg


Фрегатата "Дръзки" е свободна почти всяка година около празника на ВМС


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Най-модерният и способен български боен кораб бе свободен за посещения. Поводът за това бе професионалният празник на ВМС на 14 август. Фрегатата "Дръзки" акостира на Морската гара във Варна, като за тази година не е планирано повторно посещение там. Нарастващото геополитическо значение на Черно Море и войната в Украйна е друг повод да обърнем повече внимание на българския боен флот и неговите възможности.

Военноморските сили на България са създадени около година след освобождението на страната ни и първоначално са базирани в Русе. Минава близо десетилетие преди ВМС да се сдобие с първия си по-голям кораб - крайцера "Надежда". Най-славният миг в историята на българския флот е 21 ноември 1912 г. На тази дата миноносецът "Дръзки" торпилира турския крайцер "Хамидие".

"Хамидие" е определян като най-известния турски военен кораб на 20 век. По време на Първата балканска война османският кораб заплашва да нанесе големи поражение върху Варна и останалите крайбрежни градове.

Според Високата порта "Хамидие" може да бомбардира морската ни столица безнаказано със своите мощни далекобойни оръдия. Реалността обаче се оказва по-различна. "Хамидие" е победен в директен бой от много по-малкия торпеден миноносец "Дръзки", а източната граница на страната ни е опазена от атаки.


Днес, 110 години по-късно, името на най-способния боен кораб на Военноморските сили на България отново е "Дръзки". Той е фрегата тип "Уилинген", а страната ни разполага с още два кораба от нея - фрегатите "Верни" и "Горди". Ето какво знаем модерния "Дръзки":

През 70-те години на миналия век правителството на Белгия решава да създаде собствен клас многоцелеви фрегати. След няколко години на развойна дейност и планиране започва строежа им. Първата многоцелева фрегата от клас "Вилинген" е спусната на вода през 1977 година и се превръща във флагмана на белгийските ВМС. След края на Студената война страната решава да пенсионира корабите си.

На 21 октомври 2005 г. България се сдобива със своя най-модерен боен кораб. Той е фрегатата "Ванделаар" от белгийския клас "Вилинген". Корабът е ремонтиран основно, като се сдобива с нови двигатели, дизелови генератори и модерна система за превръщане на морската вода в питейна.

На 6 ноември е официалната церемония по приемането на кораба в новата му база, където той се сдобива с името "Дръзки".

За 17 години в състава на българските ВМС корабът има проплавани над 130 000 морски мили, което се равнява на 6 обиколки на Земята. "Дръзки" е прекарал над 20 000 часа по море, като осъществява първото участие на български военен кораб в мисия в Атлантическия океан.

Възможности

Корабът "Дръзки" е с дължина от 106 метра и ширина от 12 метра. Водоизместимостта му е 2200 тона, а максималната скорост 28 възела или около 50 км/ч. Екипажът на "Дръзки" е от 129 души.


Въоръжението на кораба е съставено от едно автоматично 100 мм оръдие Крузо-Лоар, една ракетна установка с 4 противокорабни ракети ММ-38 Екзосет, една шестстволна 375 мм установка за изстрелване на дълбочинни бомби "Бофорс" и две торпедни шахти с общо десет 533-милиметрови торпеда тип Ecan L5.

ПВО системата на фрегатата "Дръзки"

За защитата на кораба по въздух отговаря една ПВО установка с ракети с малък обсег RIM-7 Sea Sparrow. Те могат да поразяват цели в дистанция от 8 километра. Системата е на въоръжение в много кораби, включително във флота на САЩ, Германия и Япония.

100-милиметровото оръдие също може да поразява въздушни цели. То има скорострелност от 78 изстрела в минута, а максималният му обсег срещу морски цели е 17 километра. Ако целите му са на сушата, то обсегът му е 12 километра.

Противокорабните ракети ММ-38 Екзосет също са едни от най-разпространените в света, като се ползват от флота на Франция и Германия. Те имат обсег от 72 километра във версия Block 2 и от 200 километра във версия Block 3. Ракетите са участвали във военни конфликти и са се доказали със своята мощ и надеждност.

Корабът има няколко радара, подводен сонар и насочващи инфрачервени камери. Той разполага със системи за ядрена, химична и биологична защита. С едно зареждане може да пропътува 6000 морски мили.

Българската фрегата "Дръзки" в един от най-силните кораби в Черно море. Това е особено вярно след умишленото самопотапяне на украинския флагман, фрегата "Хетман Сагайдачний", и унищожението на ракетния крайцер "Москва" - флагманът на Руския черноморски флот.

Video: " target="_blank">


Снимки: Стоян Гогов, Dir.bg;BulFoto; ВММ архив

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Поглед отблизо - най-добрият боен кораб на България (снимки и видео)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка