Американските военни отровиха водата край бреговете на Япония

Pan.bg 02 юли 2022 | 10:03 views (778) commentaries(0)
img
pan.bg

В канализацията, изтичаща в пристанище Йокосука от американската военноморска база, са открити опасни вещества, причиняващи рак - перфлуорооктан сулфонова киселина и перфлуороктанова киселина. Това съобщава вестник Mainichi.

По данни на изданието, анализите на водата са били извършени, след като край брега в източната част на военноморската база е открита пяна. Причината за изтичането на химикалите все още не е изяснена, но се съобщава, че в близост до пречиствателната станция за отпадъчни води в базата Йокосука има пожарно депо (опасните вещества са компоненти на пожарогасителната пяна).

Общинското правителство на Йокосука поиска от японския министър на отбраната Нобуо Киши националното правителство да изясни дали военноморската база на САЩ в Йокосука притежава и използва опасните химикали, за да определи колко безопасно е да се лови риба в района.

По-рано беше съобщено, че във водоприемника на американската военноморска база Пърл Харбър в Хавай е попаднало гориво, което е довело до разселването на около 4 хиляди семейства на военни и запечатването на подземни кладенци, които доставят вода на около 400 хиляди души.

Освен това, тестване на питейна вода в близост до военни бази във Вашингтон, Пенсилвания, Флорида и Мичиган показа, че тя не може да се пие, защото нивата на перфлуороалкилови и полифлуороалкилови химикали са доста над безопасните нива, определени от Агенцията за опазване на околната среда (EPA).

Източник: gazeta.ru Снимка: Issei Kato/Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка