В Бургас: Второ издание на Международния морски форум, посветен на новите аспекти в развитието на синята икономика

Pan.bg 21 юни 2022 | 07:40 views (290) commentaries(0)
img Стефан Минчев

Второто издание на Международен морски форум BeFOR_BeGREEN събира доказани български и чужди експерти.

Темите, които те ще коментират, засягат новите аспекти при развитието на синята икономика в следващите десетилетия.

Форумът ще се проведе на 23 юни, четвъртък, в Международния конгресен център, зала „Форос”, от 10:00 часа.

Той е организиран от Пристанище Бургас” ЕАД и Община Бургас. Провежда се със съдействието на „Южнобългарски морски образователен център” ЕООД, Българска асоциация на морските капитани, „Shippossible” LTD и Бургаска морска асоциация.

В програмата са предвидени два панела за дискусии: „Нови технологии за екологично корабоплаване” и „Зелени пристанища – инфраструктура и услуги”. Лекторите са представители на образованието, морското право, пристанищна и корабна дейност, държавни и неправителствени организации от България и чужбина.

Участниците във форума ще имат възможност да чуят Иглика Якова – зам.-началник „Сини политики” - ГД „Морско дело и рибарство“ към Европейската Комисия; Петър Бенов – държавен експерт Дирекция „Национална транспортна политика” към Министерство на транспорта и съобщенията; проф. Маруся Любчева от „Черноморски институт”.

За предизвикателствата пред морското застраховане, както и за създаване на по-зелена застрахователна индустрия, ще говори Ник Шоу – председател на международната група на клубовете по морско застраховане и превенция P&I Clubs. Капацитетът и перспективните разработки на Центъра по хидро и аеродинамика към БАН е презентацията на гл. ас. д-р мат. Николай Марков.

Във втория дискусионен панел своите тези ще изложат шестима лектори. Подробностите за концепцията „зелено пристанище” участниците във форума ще научат от Анна Михнева-Натова – генерален директор ДП „Пристанищна инфраструктура”. Мая Русева – директор на дирекция „Стратегическо развитие” към Община Бургас ще представи морска свързаност на Бургас и опазване на акваторията.

Ще бъдат коментирани темите за съвременните екологични предизвикателства пред Пристанище Варна и бъдещото синьо развитие на бургаския порт.

Дейвид Лусли – генерален секретар и президент на Балтийски и международен морски съвет /BIMCO/ ще се спре на важната тема за процеса на декарбонизиране на корабоплаването. Мигел Виера де Кастро – старши пилот на Пристанище Синеш в Португалия, ще представи добрите практики, дигиталния и енергиен преход в пристанище Синеш.

/www.burgas.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка