INS Vela, четвъртата подводница тип Kalvari (на базата на тип Scorpene®) произведена в Индия бе приета на въоръжение

Pan.bg 25 ное 2021 | 15:23 views (1146) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.com

На 25 ноември 2021 г. INS Vela, четвъртата подводница тип P75 Kalvari, бе приета на въоръжение в индийските ВМС в присъствието на председателя и управляващия директор на Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) о. з. вицеадмирал Нараян Прасад и други високопоставени лица. На събитието присъстваха и изпълнителният вицепрезидент по международно развитие на Naval Group Ален Гийу и местните екипи.

INS Vela е построена от индийската корабостроителница MDL въз основа на дизайна на Scorpene® от Naval Group и е втората подводница от клас Kalvari, която е приета на въоръжение през 2021 г.

Спусната на вода на 6 май 2019 г., INS Vela успешно завърши всички основни морски изпитания, включително изпитания на въоръжението и сензорите, въпреки ограниченията от Covid-19, и бе доставена на ВМС на Индия на 9 ноември 2021 г.

INS Vela се присъединява към INS Kalvari, Khanderi и Karanj, които бяха приети на въоръжение съответно през декември 2017 г., септември 2019 г. и март 2021 г.

Приемането на въоръжение на INS Vela подчертава успеха на местната програма за строителство на подводници на правителството на Индия. Тази подводница е изцяло построена от Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL), като се възползва от успешния трансфер на технологии от Naval Group по време на строителството и изпитанията на първите 3 подводници.

Шестте подводници от програмата P75 ще бъдат оборудвани с множество системи, произведени в Индия от квалифицирани и високо обучени промишлени микро, малки и средни предприятия (MSME), които формират здравата основа на екосистемата за строителство на подводници в Индия.

Ален Гийу, вицепрезидент по международно развитие в Naval Group, заяви: „Бих искал да поздравя нашия партньор MDL и екипите на Naval Group за успешната доставка на четвъртата подводница тип Scorpene® на ВМС на Индия. Naval Group е много горда, че е част от програмата P75 Kalvari, която е основен компонент от дълготрайното индо-френско партньорство. Ние сме ангажирани значително да подобрим нивото на местно участие в бъдещите проекти на индийския флот чрез трансфер на ноу-хау и умения в Индия. Нарастването на компетенциите, които индийската индустрия и корабостроителница постигнаха през последното десетилетие, е много вдъхновяващо. Този ценен и високоценен опит и умения, изградени около програмата, трябва да бъдат запазени, подхранвани и подобрени с текущи и бъдещи договори, така че индийската военноморска отбранителна индустрия да може безпроблемно да обслужва военни продукти от подобен или напреднал характер както за Индия, така и за експортни клиенти".

Scorpene®, модерна, високопроизводителна и невидима подводница
Scorpene® е 2000-тона подводница с конвенционално задвижване, проектирана и разработена от Naval Group за всички видове мисии, като борба с надводни кораби, с подводници, удари на далечни разстояния, специални операции или събиране на разузнавателна информация. Изключително тиха и бърза, тя има ниво на оперативна автоматизация, което позволява ограничен брой на екипажа, което намалява значително оперативните й разходи. Бойното й предимство се подчертава от факта, че има 6 пускови тръби с 18 оръжия (торпеда, ракети, мини).

С 14 подводници, с договори в целия свят, Scorpene® е съществена референция за конвенционални ударни подводници (SSK) за ВМС по целия свят. Продуктът лесно се адаптира към специфичните изисквания на всеки клиент. Постепенното подобрение от отдадени и опитни дизайнери на Naval Group гарантира безпроблемното интегриране на напредъка и съвременните технологии.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка