Арктически транспортен кораб може да бъде въоръжен с крилати ракети "Калибър"

Pan.bg 16 окт 2021 | 21:03 views (530) commentaries(0)
img
pan.bg

Руският кораб с двойно предназначение по проект 23550 „Иван Папанин“ може да носи крилати ракети „Калибр-К“. Корабът от ледения клас ще се движи във водите на Арктика по Северния морски път.

Кураторът на проекта Виктор Кот каза пред ТАСС, че за инсталирането на ракетно въоръжение ще са необходими три стандартни товарни контейнера. Те могат да бъдат инсталирани с помощта на 40 тонни корабни кранове.

„По време на преминаването по Северния морски път личният състав ще живее в пътническите каюти на кораба“, каза Виктор Кот.

Основният елемент на ракетния комплекс "Калибр" е универсален стартов модул под формата на транспортен контейнер.

Ракетният модул може да получава целеуказания от всякакви брегови, корабни, авиационни или спътникови системи. Максималният обхват на стрелба на крилата ракета 3М-14, летящ с дозвукова скорост, достига около две хиляди километра. За надводни кораби е разработена версия на комплекса "Калибр-НК", а за подводници "Калибр-ПЛ".

Трябва да се отбележи, че транспортният „Иван Папанин“, който се строи в Санкт Петербург, може да реши няколко проблема наведнъж, включително да действа в Арктика и да разбива лед с дебелина до един и половина метра. Водоизместимост на "Иван Папанин" - около 8,5 хиляди тона, дължина - 114 метра, ширина - 20 метра. Автономно плаване - 60 дни. На борда си носи хеликоптер Ка-27.

Източник: rg.ru Снимка: Александр Демьянчук/ТАСС

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0