Китай не пусна германска фрегата в пристанището на Шанхай

Pan.bg 16 сеп 2021 | 09:54 views (1747) commentaries(0)
img
pan.bg

Китай отклони искането германска военна фрегата да акостира в Шанхай. Предава AFP. Корабът е на мисия в Индо-Тихоокеанския басейн.

Пекин не е взел такова решение веднага. Отнело му е няколко седмици, за да помисли. Както отбелязва вестникът, това е удар по надеждите на Германия да облекчи регионалното напрежение по отношение на морската търговия.

В Берлин се смяташе, че такова акостиране може да помогне по въпроса.

"Бавария" е 139 метров военен кораб с повече от 200 членен екипаж. Тяхната мисия започна на 2 август и се очаква да продължи шест месеца. Отбелязва се, че това е първата мисия на Германия в Индо-Тихоокеанския басейн от почти 20 години. Корабът планира да навлезе в пристанищата на Сингапур, Япония, Южна Корея и Австралия.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер посочи, че целта на пътуването е да насърчи стабилността в региона и зачитането на международното право.

По-рано Министерството на отбраната на Федерална република Германия обяви необходимостта от високи разходи за оръжия поради действията на Руската федерация. Крамп-Каренбауер вярва, че с напредването на технологиите нарастват и предизвикателствата, по-специално, повече хибридните заплахи. Министърът счита, че има и повече предизвикателства на регионално ниво, например „отчитане на поведението на Русия“ и „системната конфронтация с Китай“.

Източник: gazeta.ru Снимка: Sergey Smolentsev/Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0