СЕДМИ ПОЧЕТЕН ДОКТОР НА МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ

Pan.bg 30 юли 2011 | 00:16 views (3002) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, по информация и снимки от ВВМУ и Интернет

По решение на Академичния съвет на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” с почетното му звание „доктор хонорис кауза” е удостоен президентът на холдинг „Эталон – ЛенСпецСМУ” от Санкт Петербург Вячеслав Заренков. То ще му бъде връчено на официална церемония на 6 август в 15 часа в Планетариума на училището.
Седмият почетен доктор на училището е роден преди 60 години в Белорусия, завършил е Ленинградския инженерно-строителен институт, за 13 години изминава път от арматурист до началник на управление в крупно строително предприятие, за да се превърне в новия период във водеща фигура в строителния бизнес. Заедно със сина си Дмитрий притежава 50,2 % от активите на холдинг „Эталон”, а руският „Форбс” го подрежда на 118-о място сред милиардерите със състояние над 800 милиона долара. В последните години руската строителна империя възнамеряваше да инвестира в крупни проекти по Северното ни Черноморие.
image
Вячеслав Заренков е кандидат на техническите науки, кандидат на архитектурата, доктор на икономическите науки, професор в Санкт-Петербургския държавен архитектурно-строителен университет, действителен член на Руската академия на естествените науки и почетен член на Руската академия на науките, „Заслужил строител на Руската федерация”, автор на изобретения и нови технологии в строителството. Той е президент на Международния фонд за възстановяване на паметниците на историята и културата, занимава се с благотворителност и живопис, награден е с 4 ордена на Руската православна църква. От 2004 г. е кавалер на най-висшия обществен орден на Руската федерация – „Международна слава” I степен за значим личен принос в развитието на международните икономически и културни отношения.

image
С висшата награда

Досега другите удостоени с това звание на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” са: Капитан I ранг о.р. проф. д.н. Трифон Пенков (2000 г.), адмирал о.р. Ефтимиос Митропулос от Гърция (2000 г.), Роналд Сийл от САЩ (2004 г.), капитан I ранг о.р. доц. д-р Иван Йотов (2004 г.), чл. кор. проф. Димитър Бучков (2006 г.) и проф. д-р Корнел Панайт от Румъния (2010 г.)

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка