Учението "Бриз 2021" - Оценките. Министър Панайотов акцентира върху необходимостта България да инвестира в отбрана, а адм. Ефтимов благодари на Турция за изпратената подводница

Pan.bg 18 юли 2021 | 10:48 views (1173) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

След края на активните действия в рамките на Деня за ВИП гости на учението "Бриз 2021", министър Георги Панайотов и Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отговориха на въпроси на медиите.
На въпрос за оценката на наблюдаваното, министър Панайотов отговори: "Учението получи отлична оценка и от участниците в него. Отработиха се действия за реакция при аварии, за борба с подводници, унищожаване на мини и борба с въздушни цели“. Министърът акцентира върху мащабите на учението - в „Бриз 2021“ участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и над 2000 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи, че в рамките на учението „Бриз 2021“ успешно протича сертифицирането на командването на 4-ти дивизион патрулни кораби за ръководство на тактическа група надводни кораби. Друг момент в учението е включеният тази година епизод с участието на подводница. Адмирал Ефтимов благодари на своя колега – началника на ГЩ на Турция генерал Яшар Гюлер, за предоставената възможност за тренировка за страната ни и нашите съюзници.
Министър-председателят Стефан Янев акцентира върху значението на „Бриз 2021“ за повишаване на способностите на въоръжените сили на страните-участници. „В учението участват кораби от страни-членки на НАТО и други от акваторията на Черно море. Провеждат се мероприятия, които са важни както за българските Военноморски сили, така и за всички участващи сили и средства“, каза той.

В отговор на въпрос на журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов подчерта необходимостта от инвестиции в отбрана и сигурност. „За миналата година Брутният вътрешен продукт на света е намалял с 4,4%, но същевременно разходите за отбрана са се увеличили с 2,2%. Държавите инвестират във въоръжените си сили, инвестират в отбрана и сигурност. Това трябва да направи и България“ заяви министър Панайотов.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка