БРИЗ 2011 завърши, Су-25 летяха, сертифицираха "Верни"

Pan.bg 23 юли 2011 | 23:34 views (4705) commentaries(1)
img Пресцентър на учението „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”, снимки МО


Днес 23 юли 2011 г. военноморското учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011”, което се проведе в западната част на Черно море ще завърши с началния разбор на същото. В него взеха участие кораби и самолети от Военноморските и Военновъздушните сили на Р. България - 2 броя Су-25, кораби от ВМС на Р. Румъния, Р. Турция и Втора постоянна военноморска група на НАТО в състав от 2 фрегати, от Р. Гърция и Р. Турция и самолет от базовата патрулна авиация на САЩ P-3C ORION, които осъществиха практически съвместни действия.
image
Провеждането на петнадесетото издание на военноморското учение с международно участие “Бриз” е от особено значение за българските ВМС.

Въпреки икономическата криза в страната, петнадесетият “Бриз” продължи традицията от предишните си издания с участие на 21 правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и провеждане на учението.

image
Су-25 излитат от Безмер
Фрегатата „Верни” е сертифицирана по време на военно учение „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”

По време на учението „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011” сертификационна комисия извърши оценка на второ ниво на оперативните способности на фрегата „Верни” от Военноморска база-Бургас. Това съобщи по време на представяне на резултатите от учението командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушевс.
image
„Оценката е оперативно готова, което ще позволи българските военноморски сили да декларират втора фрегата за участие в операции и мисии на НАТО. С това изпълняваме поетите ангажименти да имаме две фрегати – „Дръзки”, а вече и „Верни”. Базовият миночистач „Прибой” от Военноморска база-Бургас, а се надяваме през ноември месец и минният ловец „Цибър” от базата във Варна, също да бъде сертифициран на международно учение край бреговете на Турция. Така ще имаме два противоминни кораба и две фрегати, готови за участие във всички мисии, във всички постоянни групи и изпратени някъде във световния океан”, каза контраадмирал Пламен Манушев. Той допълни, че екипажът на фрегата е изключително мотивиран, подготвен и с много хъс.
image

В учението, което е 15-то подред, участваха 27 кораба и катера, над 1700 военнослужещи от пет държави и 129 служители от 21 правителствени и неправителствени организации. Така „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011” става най-крупното военно учение за тази година в страната. Днес и утре чуждите кораби ще напуснат Пристанище-Бургас, но всички епизоди от учението са били отработени пълноценно като е проличало доброто планиране и подготовката в базови условия. Контраадмирал Манушев отбеляза и че оперативното съединение и щаба на учението са показали добра сглобеност. Той допълни, че отработените кризисни ситуации са били изцяло от реалния живот, пресъздавайки реални ситуации

Фактическите действия се проведоха на 4 етапа:
I - предварителна подготовка (разкриване щаб на ръководството на учението (ЕХСОN), пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби в Бургас) – 16, 17 юли;
II - предпоходна подготовка в базови условия – 18 – 20 юли;
III - учения и епизоди на море и на брега – 20-22 юли;
IV - заключителен етап (начален разбор и разформироване на съединението) - 23 -24 юли.
Акценти представляват някои моменти, залегнали в плана на учението и отработени в хода на неговото изпълнение:
- Прилагане на пълния модел по процедурите на НАТО по планиране, подготовка, провеждане и анализиране на учението.
- Тясно обвързване на тактическите епизоди с условен сценарий за операция в отговор на криза.
- Формиране на многонационален щаб на оперативното военноморско съединение и отработване на процеса на НАТО за оперативно планиране.
- Цялостно участие във всички етапи на правителствени и неправителствени организации.
- По време на учението „Бриз/Сертекс 2011” сертификационна комисия извърши оценка на второ ниво на оперативните способности на фрегата „Верни”.
Оценката на фрегата „Верни” е оперативно готова , което щепозволи българските ВМС да декларират втора фрегата за участие в операции и мисии на Алианса.
Първоначалните изводи от провеждането на учението “Бриз/Сертекс 2011” са:
1. Всички епизоди на учението бяха отработени пълноценно. В процеса на изпълнение на задачите на море пролича доброто предварително планиране и подготовка в базови условия. С настоящото учение българските офицери показаха уверено познаване и прилагане стандартите и процедурите на НАТО по планиране, командване и управление на военноморски формирования на море.
2. Съставът на щаба на учението и щаба на оперативното съединение показа добра сглобеност. Задълбочиха се професионалните умения на българските военни моряци за действия в състава на многонационално оперативно съединение и групи.
3. Участието в учението на 27 кораба и катера, над 1 700 военнослужещи от 5 държави и 129 служители на 21 правителствени и неправителствени организации, даде възможност за установяване както на професионални, така и на лични контакти по време на многобройните работни срещи, брифинги, конференции, тренировки, протоколни и културни мероприятия и това е един от своеобразните и ефикасни способи за утвърждаване на взаимното доверие и сътрудничеството в региона.
image

Командването на ВМС изразява искрена благодарност към командирите и екипажите на корабите от ВМС на Гърция, Румъния, Турция, САЩ, към българските военни моряци, към участниците от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, Българския Червен Кръст, Главна дирекция „Охранителна Полиция”, Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Национална система 112 към МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Изпълнителна агенция “Морска администрация” към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, “Поддържане чистотата на морските води” АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС” ЕООД, “БУЛСАР”, Областна администрация Бургас, Община Бургас, които със старанието, професионализма и отговорността си допринесоха за успешното провеждане на „Бриз/ Сертекс 2011”.
image

image

image

image

image

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ВВС 25 юли 2011, 16:50
   
  0
   
  0

  А командването на ВМС защо не се сети да изкаже благодарност и на екипажите от ВВС (в случая от БПР-Безмер). И наясно ли са началниците от ВВС и от ВМС на какъв риск са изложени тези екипажи за участие в такива задачи с тази подготовка и този нальот, който им е осигурен. Това вече не е професионализъм, а по-скоро авантюра. Бог да ги пази, след като няма кой друг да се грижи за тях!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка