137 години от рождението на контраадмирал Сава Стефанов

Pan.bg 01 мар 2021 | 11:30 views (302) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: МО

На 1 март 1884 г. в Търново е роден контраадмирал Сава Стефанов (1884 – 1970). Завършва Военното училище в София. Служи като вахтен офицер на учебния крайцер „Надежда”, адютант на Дунавската флотилия и младши офицер в Морската част – Варна. Следва в артилерийските и минни класове в Кронщад, Русия, и специализира радиотелеграфия.

След завръщането си завежда радиотелеграфната станция на „Надежда”, организира първия в България радиотелеграфен курс с курсисти от Военноморския флот и полага основите на радиоразузнаването в българската армия.

Последователно заема длъжностите началник на Минната школа при Флота, старши офицер на „Надежда” и преподавател по радиотехника в курса за морски офицери. По време на Първата световна война командва торпедоносеца „Строги”, Прожекторната рота, Флотския арсенал, Портовата дружина и Щаба на Черноморската част.

След войната е преподавател по минно, торпедно и радиотелеграфно дело в офицерския курс при Морската учебна част, началник на Щаба на Флота и интендант на Флота.

На 1 април 1921 г. преминава в запаса и до 1933 г. управлява нелегалните флотски структури. Има голям принос за опазването на военноморските сили на България след тежките забрани, наложени от Ньойския договор.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка