Египет пак взима готови фрегати FREMM, този път от Италия

Pan.bg 26 фев 2021 | 19:56 views (731) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информациция на mil.press

Втората от двете фрегати от клас FREMM, построена от италианската компания Fincantieri и предназначена за египетския флот, започна морски изпитания. Според Naval News корабът, първоначално заложен под името Emilio Bianchi по договор на италианските ВМС, сега е получил името Bernees.

Египетският флот и Fincantieri подписаха договор през 2020 г. за доставка на две фрегати клас FREMM, вече построени за италианския флот. Става дума за корабите Spartaco Shergat и Emilio Bianchi, спуснати на вода съответно през януари 2019 г. и януари 2020 г. Очакваната стойност на продажбата е приблизително 1,2 милиарда евро.

Първата фрегата, преименувана на Al Galala, е предадена на египетския флот на 22 декември 2020 г. и пристигна в Александрия на 31 декември. Все още не е обявена официално датата на прехвърлянето на втория кораб, но според Naval News това може да се случи през следващите седмици.

Както в случая с Al Galala, на втората фрегата също са демонтирани някои от системите за електронна война (например комплектите за заглушаване RECM NETTUNO-4100) и отделни елементи на комуникационните системи. Не се знае нищо за други значителни промени в конфигурацията на корабите.

Осем фрегати от клас FREMM са в експлоатация в италианските ВМС. Общото водоизместване на кораб от този клас достига 6900 тона, дължината на корпуса е 144 метра, ширината е 19,7 метра. Снабдена с комбиниран дизел-електрически и газо-турбинен агрегат, фрегатата може да достигне скорост от над 30 възела. Далечина на плаване - 6800 морски мили. Екипаж - 131 души, както и от 14 до 23 души вертолетен персонал.

Основното въоръжение на кораба е УВС на 16 зенитни ракети Aster-15 и Aster-30, както и противокорабни ракети Teseo. Освен това на борда са поставени една 127-mm АУ и две 76-mm АУ. За защита от подводници се използват 323 мм торпеда MU-90.

Полетната палуба и хангарът позволяват на фрегатата да оперира с 2 многофункционални хеликоптера NH-90 или един противоподводek NH-90 и един тежък AW-101.

Pan.bg припомня, че Египет вече придоби вече построена за друг фрегата тип FREMM - от френските ВМС. Фрегата ENS Tahya Misr (FFG-1001) е многофункционална фрегата FREMM на египетския флот. Tahya Misr първоначално бе построена като Normandie, тип Aquitaine (FREMM за ВМС на Франция), преди да бъде придобита от Египет и преименувана.

На
16 февруари 2015 г. египетският флот поръча фрегата FREMM, която да влезе в експлоатация преди отварянето на Новия Суецки канал, като част от по-голяма сделка (включително 24 изтребителя Rafale и доставка на ракети) на стойност 5,9 милиарда щатски долара (5,2 милиарда евро).
Преди доставката УВС SYLVER A70 и системите за заклушаване NETTUNO-4100 бяха премахнати поради ограниченията за износ на такова чувствително оборудване. Екипажът е около 126 моряци спрямо 108 във френския флот. Демонтирана бе и антената SATCOM за френските сателити Syracuse; обаче Египет ще използва свой собствен военен телекомуникационен спътник, доставен от Airbus Defense and Space и Thales Alenia Space.

Фрегата Bernice (тип FREMM) за ВМС на Египет (сн. Naval News)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка