До 2035 г. ще има ново, трето поколение френски стратегически ядрени подводници

Pan.bg 23 фев 2021 | 15:39 views (477) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mil.press

Франция разработва атомни подводници с балистични ракети (SSBN) от трето поколение, които ще влязат в експлоатация във ВМС на страната през 2035 г. Това съобщи министърът на отбраната Флоранс Парли в интервю за вестник Le Figaro.

„Залогът е висок, защото говорим за ядрено възпиране - огромно постижение на Франция. Първата подводница SSBN от третото поколение ще бъде доставена през 2035 г., а през 2036 г. ще бъде приета на въоръжение".

Според министър Парли се планира изграждането на 4 такива подводници, които ще бъдат доставяни през интервали от 5 години. Всяка от тях ще може да носи 16 ракети с ядрени бойни части. Министър Парли припомни, че сегашните подводници са влезли в експлоатация в периода 1990-2000 г. и ще служат до 2050 г. Третото поколение ще бъде в експлоатация до 2090 година.

Новите подводници ще получат някои от технологиите, използвани в многоцелевите атомни подводници (SSN) тип Barracuda, първата от които бе предадена на френския флот през ноември 2020 г. и се очаква се да бъдеприета на въоръжение през 2021 г.

"Но SSBN от трето поколение ще получат и нови технологии, които сегашните не притежават. Стратегическите ракетоносци ще бъдат по-малко видими и по-тихи. Naval Group и TechnicAtome ще станат основните изпълнители" допълни Парли и добави, че целият проект ще струва милиарди евро.

В момента френският флот разполага с четири SSBN тип Triumfan. Първата подводница със същото име е спусната на вода през 1989 г., въведена в експлоатация през 1997 г .; последната атомна подводница Terribble е приета на въоръжение през 2010 г. Те носят 16 балистични ракети M51, всяка от които може да носи до 10 ядрени бойни глави.

На снимката: Стратегическа атомна подводница Temere (тип Triumfan), Франция
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка