Предимствата на противокорабните ракети RBS15 (СНИМКА, ВИДЕО)

Pan.bg 23 фев 2021 | 11:42 views (1427) commentaries(0)
img
pan.bg
По информация на saab.com

Военноморските командири, натоварени с осигуряването на офанзивни и отбранителни операции срещу кораби или недопускане на присъствието на вражески сили в определени зони (area denial operations), изискват да имат в арсенала си силни, мощни и високоспособни оръжия, за да изпълнят успешно мисията. Днес ракета RBS15 е кулминацията на дълъг процес на развитие, непрекъснато усъвършенстване и нарастване на способностите, които отговарят на всички нужди на съвременните ВМС и осигурява оптимален избор за противокорабни мисии.

Казано по-просто, военноморските командири се нуждаят от оръжейна система, която трябва да бъде високоефективна и приложима при всякакви метеорологични условия; при дневни или нощни операции; да има вградена гъвкавост, която да се използва в различни сценарии на мисии в открито море или в крайбрежните зони; да има способността за успешно преследване и да е способна да унищожи сигурно противниковите цели.

В същото време системата трябва да бъде лесна за експлоатация и поддръжка; да има способността да се интегрира безпроблемно в корабните системи и корабната архитектура за командване и управление и да има приемливи разходи за придобиване и по време на целия жизнен цикъл. Тези изисквания са особено важни при текущите поръчки на нови кораби и бордови оръжейни системи за българските ВМС.

Няколко фактора са ключови при проектирането и за конфигурацията на оптималната противокорабна ракета (ПКР). Първо, всички метеорологични възможности са критичен фактор, особено когато способността за работа при различни балове на вълнението на морето и променливи количества валежи са задължително изискване.
Второто е способността на ракетата да придобива, проследява и унищожава атакуваните цели; включително способността да прониква през вражеската ПРО и да преодолява предприетите срещу нея контрамерки.

На следващо място, оптималната ПКР трябва да има голям обхват, осигуряващ способността й да се поразява цели на големи разстояния, например при операции в открито море, или да лети по заблуждаващи траектории, например като се възползва от земните форми или други географски характеристики, често срещани в крайбрежната среда.
И накрая, ракетата също така се нуждае от бойна част, способна да унищожи сигурно целта. Това наистина е разликата между максимата „Един удар, една унищожена цел“ (One Hit, One Kill) и нуждата от множество ракети, за да се свърши работата.

Противокорабната ракета RBS15
И така, къде се позиционира RBS15 спрямо тези изисквания? RBS15 осигурява практически
най-добрите в класа способности с зададен обхват от над 200 km (от открити източници) за произвеждания в момента вариант RBS15 Mk3, който има бойна част с тегло от около 200 kg. Това дава на ПКР RBS15 огромно предимство както за унищожаване на цели в открито море на голяма дистанция, така и за крайбрежни зони, където на ракетата може да се наложи да прелети по-дълга траектория, избягвайки определени зони или географски обекти, за да достигне до целта.

ПКР RBS15 се отличава с активна радарна глава за самонасочване (ГСН) с висока разделителна способност с вградени мерки за електронна защита и усъвършенствана обработка на сигналите, даваща отлична способност в крайбрежните зони и голяма вероятност за прехващане, дори когато е целта използваа контрамерки чрез системи за електронна война (EW). Големият обхват и широкото зрително поле на търсещия радар дава възможност за много по-голяма площ на прехващане и съответно за зона „без възможност за избягване“ (no-escape zone), отколкото например пасивните инфрачервени (IR) сензори и не страда от значителните нива на деградация, изпитани от тези IR сензорите при неблагоприятни метеорологични условия. Силно програмируемата ГСН дава възможност за детайлно персонализиране и оптимизиране на профилите на атака, а способносттите за „бръснещ“ полет над водната повърхност; за маневриране с избягване на препятствия и програмируемите режими на търсене увеличават вероятността за успешна атака.
Веднъж изстреляна, ПКР RBS15 може самостоятелно и автономно да се придвижва до целта си и да я порази, без да е необходимо допълнително въвеждане на данни от оператора; предоставяйки истинско решение тип „стреляй и забрави“ (fire and forget).

Бойната част вече демонстрира способността си да унищожава или критично да поврежда дори изключително големи кораби с един удар. Конкурентните ракети може да изискват две или повече попадения, за да постигнат същия ефект както единична ПКР RBS15. Размерът на бойната част също допринася за способността на ракетата ефективно да унищожава и наземни цели; важна допълнителна способност за ракетната система.

Общото тегло и размерите на ПКР RBS15 са малко по-големи от тези на най-близките конкуренти, но тези разлики са повече от компенсирани от по-големия обхват и способността за унищожава сигурно целта заложени в дизайна на ракетата.
Още по-важното по отношение на ефективността на мисията, е че ако военноморският командир е в състояние ефективно да унищожи целта с първото попадение, има по-малка нужда от допълнителни ракети на борда.

Защо са важни способносттите
СТЕЛТ характеристиките често се обсъждат, когато се сравняват способностите на една ракета с друга, но по отношение на общата полза от СТЕЛТ в конвенционалния дизайн и операции на противокорабните ракети днес, има една основна истина: съвременните радарни технологии, вече инсталирани на военните кораби в наши дни ефективно зануляват всяка полза от СТЕЛТ характеристиките заложени в размера на оръжието или типа ГСН. Ако ракетата е над радарния на хоризонта на защитаващия се кораб, тя може да бъде открита и по този начин може да бъде унищожена. Към този момент други фактори са много по-значими при определянето на успеха на атака с ПКР.

Изборът на ГСН също е от ключово значение. Поддръжниците на пасивни сензори като ESM или IR често подчертават предполагаемата повишена способност за СТЕЛТ характеристики, предоставени чрез използване на неизлъчващ сензор. Всъщност аргументът за СТЕЛТ е много спорен, когато се вземат предвид съвременните корабни радари.
Допълнителна полза, често приписвана на пасивната IR ГСН, включва способността за разпознаване на целта, използване на целева база данни и способността да избира селективно точка на попадение в целта - практически необходимост при по-малка бойна част. Въпреки, че тези възможности могат да бъдат ценни по принцип, в действителната експлоатация има и няколко фактора, които могат да повлияят отрицателно на тяхната ефективност.

Метеорологичните условия оказват сериозно влияние върху работата на IR сензор. С увеличаване на нивата на валежите се увеличава и съответният праг на откриване чрез IR сензор. Благодарение на този основен факт, повечето системи с голям обхват, които трябва да имат ефективност при всякакви метеорологични условия, използват радар за засичане, комуникация и за търсене на изображения.

Освен това, за точно разпознаване на целевия профил на кораба при атака, от снабдената с IR ГСН ракета често се изисква да сканира целта от множество ракурси, за да може точно да идентифицира и разпознае конкретния кораб. Това от своя страна изисква повече време за маневриране на ракетите в крайната фаза, намалявайки общата далечина на полета и увеличавайки времето в което ракетата е изложена на въздействието на системата за ПРО на кораба-цел.

Решение със световно качество
ПКР RBS15 вече се е доказала като пазарен успех. Понастоящем варианти на ракетата са приети на въоръжение в няколко държави по света, включително европейските Швеция, Финландия, Германия, Полша и Хърватска.

През 2005 г. Германия избра ПКР RBS15 след извършване на подробен технически, тактически и оперативен анализ на всички конкуренти, включително ракети NSM. През 2020 г. Германия отново посочи ПКР RBS15 като избрана от тях противокорабна ракета; подписвайки втори договор за закупуване на допълнителни ракети RBS15 Mk3, както и за разширяване на способността й за поддръжка и ремонт. Освен това германските ВМС решиха, че всички ракети Harpoon в техния инвентар ще бъдат заменени с RBS15 Mk3.
Неотдавна Швеция сключи договор за придобиване на нови ракети RBS15 за въоръжаване на новите си изтребители Gripen E и за модернизацията на многоцелевите корвети тип Visby.

ПКР RBS15 доказа своите способности в многобройни оценки чрез реални пускове. Съвсем наскоро, през март 2020 г., шведските въоръжени сили успешно потвърдиха функционалността и способностите на своите придобите преди време системи по време на учение с реални пускове. По време на тях бяха изстреляни множество ракети от различни наземни, морски и въздушни платформи при координиран удар по множество цели. Никоя друга ПКР в света не е тествана толкова изчерпателно, колкото RBS15 при тези учения, и ракетата ясно показа високата си надеждност и способностите, които предоставя на военноморските командири. Най-новите варианти на RBS15, които в момента са в експлоатация, предлагат дори още по-големи способностите от тези на ракетите от по-ранно поколение. (Вижте в приложеното видеото на шведските въоръжени сили в YouTube за допълнителна информация)

Оптималното противокорабно ракетно решение за България
Разглеждайки по-конкретно нуждите на българските ВМС, избраните от тях ПКР трябва да осигурят надеждно и сериозно възпиращо средство за потенциалните противници в региона и да бъде подходящо за интеграция в съществуващите командни структури. Системата също трябва да бъде гъвкава и да може да изпълнява различни цели на мисията при всякакви условия и с голяма вероятност за успех. От национална гледна точка избраната ракета трябва да бъде рентабилна през целия си жизнен цикъл. ПКР RBS15 е проектирана с оглед на всички тези характеристики, осигурявайки надминаващи нуждите способности и предимства при различните мисии, възложени на ВМС на България, в съчетание с конкурентна и достъпна цена за придобиване и разходи през целия жизнен цикъл, важни за данъкоплатците. RBS15 отговаря на всички тези нужди и затова ракетата RBS15 е оптималният избор на противокорабна за България.

На снимката:
RBS-15 е отличен избор за мисии в лоши метеоусловия в крайбрежните зони, както и в открито море
image

Подробности за способностите на ракетата на:
Учение на шведските Въоръжени сили:


Учение на германските ВМС:
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка