В Китай разрешават на бреговата си охрана употреба на сила. САЩ са загрижени

Pan.bg 20 фев 2021 | 08:51 views (607) commentaries(0)
img
пан.бгВ САЩ заявиха, че са загрижени от новия закон за морската полиция на Китай
Разпоредбите на закона изрично свързват потенциалната употреба на сила, включително военна, от китайската брегова охрана със защитата на нейните претенции при продължаващи териториални и морски спорове в Източното и Южнокитайското море, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Съединените щати са загрижени за новия закон за бреговата охрана на Китай, тъй като смятат, че той има потенциал да влоши териториалните и морските спорове в азиатско-тихоокеанския регион. Това съобщи в петък на редовен брифинг за журналисти от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"САЩ се присъединяват към Филипините, Виетнам, Индонезия, Япония и други, като изразяват загриженост относно неотдавнашния Закон за бреговата охрана на Китай, който може да ескалира продължаващите териториални и морски спорове. Особено сме загрижени от разпоредбите на закона, които изрично свързват потенциалните сили за въздействие, включително военни, за да осигури Китай своите претенции в продължаващите териториални и морски спорове в Източното и Южнокитайското море ", каза дипломатът.

Китайската морска полиция (брегова охрана) получи правото да открие огън по чужди кораби на 1 февруари, за да защити националния суверенитет на КНР. Както съобщи в края на януари китайският информационен портал Tensun Xinweng, това следва от приетия Закон за китайската морска полиция.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0