САЩ ще продават на Украйна скъпи катери безполезни в конфликт със сериозен враг

Pan.bg 17 фев 2021 | 15:46 views (1294) commentaries(3)
img
pan.bg

Американският флот ще се отърве от чисто новите патрулни катери Mk VI - слабо въоръжените кораби са признати за безполезни в конфликт със сериозен враг: Китай и Русия. Освен това лодките се оказаха много скъпи - както сами по себе си, така и в поддръжката. Какво да правят с безполезния флот, те вече са измислили - да го продадат на Украйна.

До края на 2021 г. командването на американския флот възнамерява да отпише всички 12 катера Mk VI. Съответната заповед е издадена от вицеадмирал Джеймс Килби, заместник-началник на военноморските операции за бойни изисквания и способности, пише The Drive. Процесът по изтеглянето на корабите от бойния състав на ВМС може да започне през март, съобщи източник в Морското експедиционно командване на Пентагона (NESS).

По морските стандарти корабите са напълно нови, получени от завода през 2015-2017. Първоначално NESS планира да поръча 48 лодки, но резултатите от експлоатацията на първата дузина бяха разочароващи. За всеки Mk VI военното ведомство трябваше да плати от седем до осем милиона долара. Прогнозираните разходи за закупуване и поддръжка на следващите кораби от поредицата възлизат на $ 14-16 млн. В същото време корабите с водоизместимост от 65 тона имат много скромни бойни качества.

При сценарии на военни операции против равни страни - като Русия и Китай - Mk VI бяха счетени за не особено необходими, предвид малкия им размер и ограничената бойна мощ, - каза шефът на NESS генерал-майор Трейси Кинг, говорейки в Асоциацията за надводен флот САЩ. Генералът добави, че катерите са скъпи за поддръжка.

Патрулните кораби са въоръжени с чифт 25-милиметрови автоматични оръдия с БМП Bradley и две тежки картечници. Целият арсенал на лодката се управлява дистанционно, предвижда се да се монтират още четири картечници или пускова установка за малки управляеми ракети BGM-176B Griffin.

През юни 2020 г. Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 16 бойни патрулни катера Mk VI и други оръжия на Киев за 600 милиона долара. Киев ще може да използва тези кораби за по-ефективна защита на своите териториални води и морски интереси, отбелязаха във Вашингтон. Шест лодки вече се подготвят за изпращане до Черно море, а останалата част Украйна планира да закупи за сметка на военния бюджет.

Източник: rg.ru Снимка:
U.S.Navy/Wikimedia.org

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Анализатор 17 фев 2021, 17:41
   
  8
   
  8

  Кой ги пише тези статии ,
  Патрулни катери за война с Русия и Китай !?!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 17 фев 2021, 21:05
   
  7
   
  10

  Отговор на коментар: #1

  АЛИ РЕЗА,ЗАЩО НЕ СЕ СКРИЕШ НЯКЪДЕ
  нато туркофилч€ Н€ЩА$ТНО!?

 3. #3
  THUNDER 17 фев 2021, 21:35
   
  14
   
  3

  Нищо не сет разбрали. Катерите са много евтини даже, просто в цената са включили и греблата за гумените лодки, та от там идва оскъпяването на $ 14-16 млн !