Има ли все още хляб в първите разрушители тип Arleigh Burke? Американските ВМС мислят така

Pan.bg 15 яну 2021 | 13:15 views (724) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Американските ВМС са изправени пред проблем - програмата за разрушители тип Arleigh Burke е твърде успешна. Между 1991 г., когато военноморският флот получи първия кораб от типа - USS Arleigh Burke и 1997 г., когато пристигна 21-вия разрушител вариант Flight I - USS Ross, ВМС получаваше кораби с темпо от 3/година. Сега тези кораби достигат очаквания 35-годишен живот на корпуса, а флотът иска да увеличи броя на бойните си кораби, липсва бюджет и капацитет за модернизиране на първите 21 кораба до най-новите конфигурации.

"Така че, докато ВМС ще се опитваj да ги задържи на въоръжение възможно най-дълго, той ще трябва да прояви креативност в подхода си за решаване на проблеми" заяви вицеадминистратор Джеймс Килби, офицер от командването на флота.

„Изградахме нашите DDG по-бързо, отколкото можем да ги модернизираме сега предвид настоящия бюджета. Ние взехме решение преди няколко години да оставим 21-те кораба в сегашното им състояние и да продължим да работим по тях, но не без да ги модернизираме до последната конфигурация на системата Aegis. Аз имам на разположение директорът на Surface warfare контраадм. Пол Шлизе, който работи по редица неща, които искаме да запазим актуални на борда на корабите възможно най-дълго и мисля, че те ще в адекватно състония за дълъг период от време" сподели Килби по време на виртуални въпроси и отговори на годишния симпозиум на Surface Navy Association.

"ВМС на САЩ проучва възможността за използването на първите 21 Flight I DDG като платформа за нов вид БЛА" допълни Килби. Въпреки че не предложи конкретни данни за новия безпилотен самолет, модернизирането на корабните сензори и подобряването на способностите за разузнаване на надводния флот на САЩ, наблюдението и разузнаването ще бъдат приоритет през следващите години, тъй като ВМС на САЩ ще трябва са изправят срещу нарастващия китайски флот.

"Подходът към Arleigh Burke ще включва колкото се може повече дейности, за да се поддържат корабите в експлоатация и с адекватни способности, дори ако не успеят да преминат през цялостния ремонт, който е необходим, за да ги приведем в съответствие със съвременните стандарти. Трябва да запазим тези кораби, защото те добавят значителна стойност за нас, дори ако не можем да си позволим да ги модернизираме, защото това е твърде скъпо или ще продължи твърде дълго. Нуждаем се от тях оперативно готови във флота“ завърши Килби.

На снимката: Разрушители Mahan и Laboon край бреговете на Вирджиния. ВМС няма да могат да модернизират всички свои разрушители Arleigh Burke (сн.: MC2 Jonathan Trejo/U.S. Navy)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка